Sint-Maarten

Premier Sint-Maarten stapt op na druk Nederland

Door Berend Sommer - 24 november 2017

Demissionair premier William Marlin van Sint-Maarten is opgestapt. Dat maakte hij om acht uur bekend in een persconferentie. Het parlement had het vertrouwen al eerder in hem opgezegd en ook de Rijksministerraad drong vrijdagochtend aan op zijn vertrek. Marlin ziet dat laatste als een samenzwering om zijn regering ten val te brengen.

Orkaan Irma raasde op 6 september over het eiland, dat verwoest achterbleef. Nederland kwam met financiële hulp voor de wederopbouw, maar zette daar een aantal eisen tegenover. Marlin weigerde daar gehoor aan te geven. Het parlement van Sint-Maarten gaat wel akkoord met de eisen van Nederland.

De Rijksministerraad beveelt de gouverneur van het eiland nu om Marlin uit zijn ambt te zetten. Hij heeft opdracht gekregen ‘er alles aan te doen om het ontslag van Marlins regering te bevorderen’, zegt staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties.

Het parlement van Sint-Maarten, de Staten, heeft al twee keer geprobeerd om Marlin weg te sturen, maar hij weigert op te stappen. De Rijksministerraad, waarin de regeringen van Nederland en de eilanden zijn vertegenwoordigd, wil zijn ontslag nu via de gouverneur afdwingen. Daarom is tot deze ‘forse maatregel’ besloten, aldus Knops.

Marlin: ‘slachtoffer van complot’

Marlin noemde dat op de persconferentie een complot ‘dat helemaal teruggaat tot de top in Den Haag’. Hij heeft naar eigen zeggen na de ramp met orkaan Irma alles goed gedaan voor de bevolking van Sint-Maarten en ‘keihard’ gewerkt. ‘Volgens Den Haag ben ik schuldig aan van alles. Van de wereldwijde opwarming van de aarde tot het blaffen van een hond.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.