Rechtspraak

PVV wil gekozen rechters en aanklagers

Door Fleur Verbeek - 25 november 2017

Rechters en officieren van justitie in het strafrecht moeten voortaan door het volk  worden gekozen. Zij komen er nu namelijk te makkelijk mee weg als ze bijvoorbeeld lage straffen uitdelen of eisen, vindt de PVV.

De partij gaat het plan volgende week in de Tweede Kamer indienen bij de begrotingsbehandeling van het ministerie van Justitie en Veiligheid, meldt De Telegraaf.

Kamerlid Gidi Markuszower wil dat juristen meer verantwoording gaan afleggen aan het publiek. Het stoort hem dat rechters en medewerkers van het Openbaar Ministerie vrijwel nooit hun acties verdedigen als dit leidt tot ophef. ‘Het volk moet het recht weer terugkrijgen. Dat is niet van linkse juristen.’

Onaantastbaar bij strafbepaling

Ook stoort het Markuszower dat de politiek volgens hem doet alsof juristen onaantastbaar zijn in hun strafbepaling. ‘Klungelige, sukkelende rechters kunnen niet blijven zitten,’ zegt de PVV’er. Volgens hem zijn er ‘tal van voorbeelden’ waarbij het Openbaar Ministerie te laag eist en rechters te laag straffen.

Markuszower komt ook met een voorstel voor hoge minimumstraffen. Zo wil de PVV’er een minimumstraf van 20 jaar voor verkrachting en levenslang zou in zedenzaken moeten kunnen worden opgelegd. Hij noemt het voorbeeld van Michael P., de verdachte van de moord op Anne Faber. Als hij zwaarder was gestraft, had hij niet opnieuw de fout in kunnen gaan, betoogt Markuszower.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.