Nepnieuws

Sybrand Buma: Rusland is ‘levensgevaarlijk’ bezig

Door Tom Reijner - 26 november 2017

CDA-leider Sybrand Buma maakt zich grote zorgen over de cyberdreiging die uitgaat van Rusland. Hij noemt de ontwikkelingen ‘levensgevaarlijk’ en vindt dat de Russen de Nederlandse democratie destabiliseren.

‘Elke keer dat er in het Westen een instabiele situatie ontstaat, gaan 600 accounts vanuit Rusland massaal twitteren over het onderwerp,’ zegt hij in tv-programma WNL Op Zondag.

Buma: we moeten het risico heel goed begrijpen

‘Het doel daarvan is enkel destabiliseren, onrust zaaien. Of dat nu in de Verenigde Staten gebeurt, in Catalonië, in Engeland (…) Het is levensgevaarlijk.’ Buma wil dat er meer onderzoek komt naar de Russische praktijken, die niet altijd herleidbaar zijn. Buma spreekt van een nieuwe koude oorlog met de Russen, die zich digitaal afspeelt: ‘Ik vind het een groot gemis dat we niet snappen dat dit zo’n groot risico is.’

In Elsevier Weekblad schrijft Eric Vrijsen over knippen en plakken tegen ‘hypocrisie’>

De CDA-leider pleit voor een soort internetautoriteit die tegelijkertijd geen internetpolitie mag zijn. Maar een stempel erop met ‘dit klopt niet’, dat mag volgens Buma wel degelijk. Een onderzoek naar de cyberdreiging kan gevolgen hebben voor de relatie met Rusland. We moeten ons wapenen tegen de Russen, zegt Buma: ‘Ze proberen de westerse democratieën te beïnvloeden.’

Buma’s pleidooi komt na een waarschuwing van minister Kajsa Ollongren (D66, Binnenlandse Zaken). Zij zei eerder deze maand dat Rusland probeert om via internettrollen en nepnieuws de publieke opinie in Nederland te beïnvloeden. Concrete voorbeelden gaf zij overigens niet. Het kabinet-Rutte III wil overleggen met megatechbedrijven als Facebook en Google hoe deze dreiging kan worden gestopt.

Wilders wil juist tegenwicht bieden aan hysterische russofobie

Geert Wilders (PVV) neemt het deze week juist op voor Rusland. In een interview met Elsevier Weekblad, zegt hij ‘tegenwicht te willen bieden aan de hysterische russofobie die her en der heerst’. Wilders wil volgend jaar een bezoek brengen aan Moskou om in het Russische parlement, de Doema, uit te leggen dat niet iedereen in Nederland afkerig is van de Russen.

Wilders legt in het interview uit waarom hij Rusland ‘ook’ als bondgenoot ziet. Hij heeft op een aantal punten kritiek op het land, maar legt ook uit waarom hij geen hekel heeft aan de Russen en welke gedeelde belangen hij ziet tussen Rusland en Nederland. ‘Als het gaat om patriottisme, kunnen wij nog veel van de Russen leren,’ zegt Wilders onder meer.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.