Politiek

CDA wil reddingsplan voor Hollandse ambachten

Door Fleur Verbeek - 05 december 2017

Het CDA wil dat er een reddingsplan komt voor oud-Hollandse beroepen die dreigen te verdwijnen zoals molenaar of schaapsherder. VVD, D66 en ChristenUnie steunen het voorstel.

Volgens CDA-kamerlid Jaco Geurts speelt bij de kwestie niet alleen het cultuurhistorische, maar ook het toeristische belang, meldt De Volkskrant. Als voorbeeld noemt Geurts de boottocht met een traditionele punter in Giethoorn. De houten boten worden gemaakt door een specialist. Op de attractie komen veel Chinese en Japanse toeristen af.

Beroepen als rietsnijder, molenaar, schaapsherder dreigen te verdwijnen omdat te weinig jonge mensen bereid zijn de ambachten te leren. Door de vergrijzing is er genoeg werk, meldt RTL, maar door goedkope producten uit China zijn veel ambachtelijke beroepen vrijwel niet meer winstgevend.

Van een kantoorcarrière naar een leven tussen de schapen. Zo ziet het leven eruit als je je laat omscholen tot herder.

Geld uit potje voor technische studies

Geld voor de plannen moet volgens Geurts uit het budget komen dat gereserveerd is voor technische studies. Daarnaast hoopt hij geld uit Europese potjes voor plattelandsontwikkeling te krijgen. Met het geld moeten de beroepen worden gepromoot. Erkenning van ambachtelijke beroepen is volgens het Kamerlid de eerste stap.

Donderdag stuurt Geurts zijn voorstel naar minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.