Jihadisme

Polderjihadist Victor Droste ineens spoorloos

22 december 2017

Victor Droste, de Nederlandse man die in maart 2013 naar Syrië vertrok, lijkt ineens spoorloos verdwenen. Sinds hij begin december de grens met Turkije probeerde te bereiken om terug te keren naar Nederland, heeft zijn advocaat André Seebregts niets meer van hem vernomen.

De advocaat noemt de situatie ‘zorgelijk’ tegenover RTV Oost.

Op 6 december publiceerde het Haagse gemeenteraadslid en oud-PVV’er Arnoud van Doorn een kopie van een mail van Droste aan de Turkse Autoriteiten op Twitter.

Daarin zei Droste dat hij terug wil naar Nederland om zijn proces bij te wonen en zich te verdedigen. Hij wordt verdacht van deelname aan een terroristische organisatie. Droste vocht in Syrië voor de terreurgroep Al-Nusra, vroeger gelieerd aan Al-Qa’ida.

Om naar Nederland te reizen wilde Droste zich aangeven bij het Turkse leger in de Syrische provincie Idlib. In zijn mail nam hij daarnaast afstand van IS.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Droste veranderde zijn naam in Zakariyya Al-Hollandi toen hij radicaliseerde en in maart 2013 vanuit het Overijsselse dorp Heeten naar Syrië vertrok. Daar sloot hij zich aan bij jihadgroeperingen die vochten tegen het bewind van de Syrische president Bashar Al-Assad.

NRC publiceerde in 2016 een interview met Droste, waarin hij verklaarde dat een terugkeer naar Nederland geen optie was. Aanslagen in Europa vond hij gerechtvaardigd. Over de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo, zei hij: ‘De persoon die de profeet beledigt, of hij nu moslim of niet-moslim is, wordt gedood.’

‘Het kalifaat komt er sowieso’, zei Droste tegen NRC. ‘Met of zonder IS, met of zonder Al-Nusra. We wisten dat het een weg met vele obstakels en vele vijanden is. Maar geduld is ons wapen.’

Begin maart werd Droste opgeroepen om voor de rechter te verschijnen.

Victor Droste uit het Overijsselse dorpje Heeten was een teruggetrokken jongen die van harde muziek en Herman Finkers hield. Toen las hij de Koran en werd hij jihadist in Syrië. Nikki Sterkenburg schreef in 2014 een reconstructie van een bekering. 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.