Nationale Politie

OR-chef Frank Giltay moet voor rechter komen

Door Fleur Verbeek - 29 december 2017

Het Openbaar Ministerie gaat Frank Giltay, de voormalig voorzitter van de centrale ondernemingsraad (cor) van de politie, strafrechtelijk vervolgen. Dat meldt het Landelijk Parket.

Ook zijn vrouw en een ondernemer uit Almere worden gedagvaard.

Giltay wordt vervolgd wegens fraude met facturen, waaraan ook zijn vrouw en de ondernemer zouden hebben meegewerkt. De precieze tenlastelegging wordt in januari verwacht.

Giltay definitief ontslagen

Twee andere ondernemers zijn ook als verdachte in deze zaak aangemerkt, maar de zaken tegen hen worden buiten de rechtszaal afgehandeld.

Donderdag werd Giltay definitief ontslagen wegens ernstig plichtsverzuim.

Eerder bleek dat onder zijn leiding grote delen van het budget van 1,6 miljoen onrechtmatig en ondoelmatig werden besteed. Er werden grote sommen geld verspild, gesjoemeld met declaraties en het ontbrak aan goed toezicht. Met het geld organiseerde de ondernemingsraad diners, feesten, hotelovernachtingen met champagneontbijt en de inhuur van onder meer imagocoaches.

Ook zou Giltay duizenden euro’s hebben opgenomen van de zakelijke creditcard die hij van de politie had gekregen. ‘Er was sprake van ondoelmatige en in toenemende mate disproportionele uitgaven,’ zei korpschef Erik Akerboom bij de presentatie van een rapport in november vorig jaar.

‘Totstandkoming Nationale Politie was haastklus’

Het schandaal werd nader onderzocht door de commissie-Ruys, die begin september concludeerde dat de totstandkoming van de Nationale Politie een ‘haastklus’ was. De Tweede Kamer is van mening dat de haast die achter de vorming van de Nationale Politie werd gezet aan de misstanden heeft bijgedragen. Maar dat is geen excuus, oordeelde de Kamer.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.