Amsterdam

Aanvaller Joods restaurant voor de rechter: ‘Geen eenvoudige zaak’

Door Elif Isitman - 18 december 2017

De rechtszaak over de aanval op het Joodse restaurant in Amsterdam zal door de meervoudige kamer worden behandeld, en niet door de politierechter. De zaak wordt te groot geacht voor de politierechter.

Dat schrijft De Telegraaf maandag. Een woordvoerder van de rechtbank Amsterdam noemt het ‘geen eenvoudige zaak’.

Zwaardere zaken en hogere straffen

Het was de bedoeling dat de politierechter zich woensdag tijdens een snelrechtzitting over de zaak zou buigen, maar die vindt dat de zaak toebehoort aan de meervoudige kamer. Dat betekent dat er nu drie rechters naar de zaak gaan kijken. Bij de meervoudige kamer worden zwaardere zaken behandeld, en kunnen tevens hogere straffen worden opgelegd.

Afshin Ellian over antisemitisme
Via immigratie wordt antisemitisme geïmporteerdFoto www.marcobakker.com

Begin december draaide een 29-jarige in Syrië geboren asielzoeker door en vernielde hij gemaskerd en gewikkeld in de Palestijnse vlag de ruiten van het restaurant HaCarmel in Amsterdam-Zuid. Hij schreeuwde daarbij ‘Allahu Akbar’ en ‘Palestina’, en nam de Israëlische vlag mee. Volgens het Openbaar Ministerie was daarbij geen sprake van een aanslag, maar van vernieling. De man kwam daardoor na twee dagen alweer vrij.

Man kreeg wapentraining in Syrië

De asielzoeker ontkende aanvankelijk dat er sprake was van een antisemitisch motief. Later bleek dat de man in Syrië is getraind op het gebruik van wapens, iets wat op grote verontwaardiging stuitte. Ook verklaarde hij tegenover de politie dat hij het niet erg zou hebben gevonden als hij bij de aanval was gestorven, en dat hij van plan was vaker geweld te gebruiken. Op dat tweede kwam hij later (deels) terug door te verklaren dat dat geweld dan niet in Nederland zou worden gebruikt.

De Syriër hoopte dat er op het moment van de aanval mensen in het restaurant aanwezig zouden zijn. Hij was van plan om daar een Israëlische vlag te verbranden. De verdachte had aan een bewoner van een Amsterdams asielzoekerscentrum bovendien gevraagd mee te gaan naar het Joodse restaurant. Die zag daar echter vanaf.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.