Criminaliteit

Ex-leden No Surrender doen onthullingen over motormaffia

01 december 2017

Met gevaar voor eigen leven stappen drie ex-leden van No Surrender naar de pers en de politie. Ze verbreken de zwijgcode  en vertellen over de misdadige praktijken die de motorclub erop nahoudt.

Uit onvrede met het beleid van de motorclub, doen drie ex-leden van No Surrender een boekje open in De Telegraaf. Het bestuur van de motorclub probeert zich te verrijken door leden zomaar te royeren, om ze vervolgens te kunnen afpersen. Ook worden schulden van No Surrenderleden verhaald op familie en vrienden. Een aantal oud-leden heeft aangifte gedaan. Voor het Openbaar Ministerie, dat werkt aan een verbod op de motorclub, een belangrijke troef.

‘Je hoeft geen motorrijbewijs’

‘Iedere boef kan lid worden van No Surrender, je hoeft niet eens een motorrijbewijs te hebben,’ zegt een oud-lid tegen De Telegraaf. ‘Ik was interessant omdat ik over contacten beschik in de drugswereld. Ze hoopten via mij goedkoper grotere partijen verdovende middelen te kunnen verhandelen.’ No Surrender probeert ook in andere landen voet aan de grond te krijgen, en daar zogeheten ‘chapters’ te openen. Het doel hiervan is om de drugshandel veilig te stellen en vanuit meer locaties te kunnen opereren.

Pluim voor politie: oprollen motorclubs is succes 

Mede daarom werd de motorclub actief in België. ‘De club heeft baat bij een extra sterk België,’ onthult een oud-lid, ‘omdat er door belangrijke leden volop in drugs wordt gehandeld.’ In Nederland is de handelsprijs van coke 25 euro per gram, maar in Frankrijk loopt het op tot 120 euro, vertelt de spijtoptant. ‘No Surrender wil via België coke uit Nederland naar Frankrijk krijgen.’

Klaas Otto nog niet uit beeld

Ook Klaas Otto, die tot voor kort No Surrender leidde, heeft nog altijd veel invloed in de motorclub. ‘Toen hij werd gearresteerd, moesten alle verwijzingen naar hem van de sociale media worden gehaald . Maar Klaas heeft nog altijd veel aanhangers,’ zegt een oud-lid.  Otto beraamde een moordaanslag op een officier van justitie. Daarom zit hij nu vast in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught.

Henk Kuipers, de huidige leider van de motorclub, spreekt de berichtgeving van De Telegraaf  tegen. ‘Allemaal fictie. Ik herken me hier totaal niet in. Ik heb niets te verbergen en ben ook niet verantwoordelijk voor wat andere mensen uitspoken.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.