Radicalisering

Grijze Campagne: Wanneer komt Amsterdam over de brug met feiten?

Door Nikki Sterkenburg - 08 december 2017

Wijlen Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) was er tijdens zijn laatste commissievergadering als burgemeester in september 2017 stellig over: het strafontslag van ambtenaar Saadia ait-Taleb was volkomen terecht. Als arbeidsrechtadvocaat was hij ‘heel zeker’ van zijn zaak. Maar als het zo klip en klaar is, waarom is het onderzoek na ruim een jaar nog altijd niet afgerond?

Drie maanden na Van der Laans bewering stonden gisteren de gemeente Amsterdam en voormalig radicaliseringsambtenaar Ait-Taleb in de Amsterdamse rechtbank tegenover elkaar. Volgens de advocaat van de gemeente verstrekte Ait-Taleb opdrachten aan mensen met wie zij ook privé omging.

Ait-Taleb beweert dat zij juist in haar functie als programmamanager radicalisering op basis van vertrouwen met mensen werkte. Het was de aard van haar werk en ze kreeg zelfs een bonus omdat ze in haar privétijd een sleutelfigurennetwerk voor de gemeente Amsterdam opzette.

Grijze Campagne

De gemeente kreeg naar eigen zeggen in november 2016 twee meldingen binnen dat Ait-Taleb opdrachten aan vrienden zou verstrekken. Met Said J., die door de gemeente werd ingehuurd om als vlogger in de heimelijke Grijze Campagne te schitteren, zou ze een relatie hebben. Volgens Ait-Taleb was het niet meer dan een onbeantwoorde flirt, die ontstond nadat Said de opdracht al had gekregen en ze nauw samenwerkten.

Tijdens de zitting werd duidelijk dat, ruim een jaar na de melding, het interne onderzoek van Bureau Integriteit nog altijd niet is afgerond. Bovendien lijkt de gemeente niet helder te hebben wat de feiten zijn omtrent de Grijze Campagne. Waar locoburgemeester Eric van der Burg eerder zei dat de Grijze Campagne niet had bestaan, noemde de advocaat van de gemeente het in de rechtbank juist weer ‘een vertrouwelijk project’.

Geen idee van omvang project

En waar de gemeente eerder in een brief naar de gemeenteraad schreef dat voor de Grijze Campagne hooguit twee of drie filmpjes waren gemaakt, gaf de advocaat gisteren in de rechtbank toe geen idee te hebben van het werkelijke aantal gemaakte filmpjes – of de omvang van het project.

Volgens de advocaat van Ait-Taleb kan er geen sprake geweest van vriendjespolitiek. Ze had zelf niet de bevoegdheden om mensen aan te nemen of facturen goed te keuren. Alles ging in samenspraak met leidinggevenden en wijlen burgemeester Van der Laan. Dat Bureau Integriteit niet alle facturen kan thuisbrengen, komt volgens de advocaat van Ait-Taleb omdat niet iedereen op de hoogte was van het geheime plan van Van der Laan.

Hopelijk krijgt OM meer boven tafel

De ontslagzaak van Ait-Taleb laat nog een hoop vragen open. Mogelijk worden die beantwoord in de bodemprocedure, die in januari van start zal gaan. Gisteren vroeg Ait-Taleb om voorlopige opheffing van haar strafontslag, schorsing en korting op haar salaris, daarover doet de rechter uiterlijk 21 december uitspraak.

Ook het Openbaar Ministerie doet nog onderzoek naar de zaak, maar heeft nog geen vervolgingsbeslissing genomen. Hopelijk weet het OM meer feiten over de Grijze Campagne boven tafel te krijgen dan het gemeentelijke Bureau Integriteit.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.