Terrorisme

‘Jihadrapper Marouane B. in Syrië gesneuveld’

Door Berend Sommer - 02 december 2017

Jihadrapper Marouane B. uit Arnhem is gedood in Syrië. Dat hebben lokale autoriteiten laten weten aan de familie en advocaat van hem. B. vertrok in 2013 naar Syrië om zich aan te sluiten bij de terroristische organisatie IS.

Hij zou zijn gedood tijdens een veldslag in Syrië. Dat meldt RTL Nieuws. Op 8 september liet B. voor het laatst van zich horen. Daarna vertrok hij naar het front voor de gewapende strijd tegen het bewind van Bashar al-Assad. Een officiële bevestiging van de dood van Marouane B. is er nog niet.

Marouane B. wilde terug naar Nederland

Na een eerdere rap, gericht aan zijn moeder, bevestigde zijn advocaat dat de Syriëganger terug wilde naar Nederland. B. vertrok in 2013 vrijwillig naar Syrië om zich aan te sluiten bij jihadistische groepen. Met enige regelmaat publiceerde hij raps over het jihadistenbestaan.

Hij vertrok samen met vriend Robbin van D., die al snel terugkeerde. In 2014 speelde B. een rol in een propagandavideo van Islamitische Staat (IS). Toen de terreurgroep terrein en macht verloor, zei de jihadist terug te willen naar Nederland.

Hoewel hij zelf koos voor de reis naar de door IS bezette gebieden, vroeg B. om medelijden en vergiffenis in zijn rap. B. had geen spijt, maar bood wel zijn excuses aan aan zijn moeder, tegen wie de Syriëganger naar eigen zeggen vaak heeft gelogen.

Eerder zinspeelde hij zelf al op een voortijdig einde: ‘Binnenkort zal ik deelnemen aan een groot offensief. Mijn commandant heeft me toestemming gegeven om daarna voor onbepaalde tijd op verlof te gaan naar Nederland, zodat ik mijn familie kan zien en mijn proces kan bijwonen. Er bestaat een grote kans dat ik als martelaar zal sterven.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.