Amsterdam

Man neergeschoten op Schiphol, dreigde met mes

Door Fleur Verbeek - 15 december 2017

De Marechaussee heeft vrijdagmiddag een 29-jarige man uit Den Haag neergeschoten op Schiphol. De man zou hebben gedreigd met een mes.

De man is een bekende van de Marechaussee en was eerder gewelddadig op Schiphol. De man was ernstig verward, volgens de Marechaussee wordt vooralsnog geen rekening gehouden met een terroristisch motief. Onderzoek moet uitwijzen wat dan wel het motief was.

De man liep dreigend met een mes het bureau van de marechaussee op Schiphol Plaza binnen. Daar was één bezoeker aanwezig, die meteen in veiligheid werd gebracht, en een onbekend aantal mensen van de marechaussee. De dreiger werd in zijn been geschoten en daarna naar het VUmc gebracht. Daar wordt hij behandeld. De marechaussee kan nog niets zeggen over de aard van zijn verwondingen.

De situatie is veilig, twitterde de Koninklijke Marechaussee op Twitter na het incident. De verdachte werd overmeesterd, aangehouden en afgevoerd.

Vanwege het incident was Schiphol Plaza korte tijd ontruimd, de marechaussee wilde zeker weten dat er geen medeplichtige was. De plek van het incident is afgesloten, maar reizigers kunnen volgens de marechaussee gewoon naar trein, auto of vliegtuig lopen. Er reden enige tijd geen treinen van en naar Schiphol. Inmiddels zijn de beperkingen weer achter de rug, laat de NS weten.

Op het moment dat de marechaussee vrijdagmiddag schoot, liep de 52-jarige Astrid uit Zoeterwoude door Schiphol-Plaza richting aankomsthal om haar zoon op te halen. ‘Ik keek achteloos naar de kerstversieringen toen ik geknal hoorde. “Dat lijken wel schoten,” zei ik tegen mijn man.’ Kort daarna zag ik twintig marechaussees met wapens in onze richting rennen. Personeel in de winkels riep tegen iedereen dat we ook rennen moesten, naar buiten. We gingen naar de uitgang en dan blijken draaideuren in zo’n situatie niet zo handig, want daar was een opstopping. Daarna gingen de deuren helemaal open en konden we naar buiten. Ongeveer 20 minuten later mochten we weer naar binnen omdat het gevaar geweken was.’

Reiziger Tom was net met zijn vrienden in de Albert Heijn, vlakbij de plek waar het incident gebeurde. Hij hoorde schoten, liet zijn tas vallen en zette het op een rennen. Hij werd door de marechaussee naar buiten gedirigeerd. Inmiddels heeft hij zijn tas weer en kan hij met de geplande vlucht naar zijn bestemming.

Schiphol verwacht dat het incident geen gevolgen heeft voor het vliegverkeer.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.