Europese Unie

Migratie splijtzwam in laatste Europese Raad 2017

Door Berend Sommer - 14 december 2017

Spanning in de Europese Raad, nadat president Donald Tusk heeft voorgesteld om asielquota op te heffen. Donderdag en vrijdag lijkt de agenda om migratie te draaien. Dat dossier is al langer een twistappel tussen de EU-lidstaten. De messen zijn geslepen.

Vorige week verraste de president van de Europese Raad Donald Tusk met de stelling dat de Europese Unie (EU) moet stoppen met verplichte asielquota. Daarmee komt hij tegemoet aan de wens van Oost-Europese landen zoals Hongarije en Polen. Die hebben zich tot nu toe niets aangetrokken van de door de Europese Commissie instelde asielquota. Via de rechter probeert de Commissie alsnog haar gelijk te halen.

De Nederlandse premier Mark Rutte is niet blij met het proefballonnetje van Tusk. ‘Solidariteit betekent dat iedereen zijn aandeel pakt, dus wij hebben nogal wat twijfels bij deze beweging,’ zei de premier op donderdag tegen De Telegraaf, ‘Ik snap wel dat Tusk zegt: zoals het nu gaat, werkt het niet, maar dan moet je niet het tegenovergestelde doen.’

Tusk in botsing met de Europese Commissie

Ook bij de Europese Commissie kan Tusk op weinig steun rekenen voor zijn voorstel. Dimitris Avramopoulos, namens de Commissie verantwoordelijk voor migratie, vindt het voorstel van Tusk ‘anti-Europees en niet acceptabel’. Avramopoulos stelde eerder dit najaar voor om 50.000 migranten uit Libië naar de Europese Unie over te laten komen. Ook vanuit het Europees Parlement komt kritiek. ‘Ik vraag me af of Tusk spreekt als president van de Visegrad-landen (Tsjechië, Hongarije, Slowakije en Polen) of als president van de Europese Raad,’ zegt de Zweedse europarlementariër Cecilia Wikström.

Ongetwijfeld zal de migratiedeal in Abidjan de revue passeren. Daar spraken Europese regeringsleiders Emmanuel Macron en Angela Merkel met Afrikaanse regeringsleiders af om de migratiestroom naar het Europese continent te hervormen. Economische migranten worden teruggenomen door Afrikaanse landen, terwijl politieke migranten via Tsjaad en Niger kans maken om in de Europese asielprocedure te komen.

Brexit ook besproken

Ook wordt bij de top in Brussel gesproken over de voortgang van de Brexit. Vorige week werd tussen de Britse premier Theresa May en de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker afgesproken dat er voldoende vooruitgang is geboekt om gesprekken te beginnen over de toekomstige relatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. De regeringsleiders van de Europese Raad moeten daar nog wel mee instemmen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.