Den Haag

Na de ministerraad: Rutte over Tusk en Schulz

Door Carla Joosten - 08 december 2017

Elke vrijdag na de wekelijkse ministerraad praat de minister-president of zijn vervanger met de pers over wat er is besproken en andere urgente kwesties. Carla Joosten was er voor Elsevier Weekblad bij.

Premier Mark Rutte (VVD) sluit een opvolging van Donald Tusk als voorzitter van de Europese Raad van Regeringsleiders uit, verzekerde hij na afloop van de ministerraad.

Website Politico noemde hem deze week ‘een prominente liberale stem in de Europese Raad’ en ‘topkandidaat’ voor de opvolging van de Pool die zijn termijn er in 2019 heeft opzitten.

‘Daar ga ik niet over. Mijn ambitie is om de komende jaren dit mooie kabinet te blijven leiden,’ zei Rutte. Gevraagd of hij opvolging van Tusk uitgesloten achtte, antwoordde hij ‘ja’.

Terwijl zijn kabinet zich moest buigen over een gemeentelijke herindeling in Zuid-Limburg en de affaire rond de Brunssumse  wethouder Jo Palmen, was voor Rutte de Brexit het belangrijkste nieuws van de dag.

Gelukkig geen serieus probleem onder de kerstboom

Hij toonde zich verheugd dat de ‘EU-27’ en de Britten ‘een positieve voortgangsrapportage’ hadden gepresenteerd. ‘En dat we door kunnen naar de volgende ronde, waar overigens succes nog niet gegarandeerd is. Als dat niet was gebeurd, hadden we een serieus probleem onder de kerstboom gehad.’

Rutte wordt blijkbaar niet zenuwachtig van de ontwikkelingen in Duitsland waar regeringspartner in spe SPD bij monde van leider Martin Schulz de coalitieonderhandelingen ingaat met de eis dat de Europese Unie in 2025 een Verenigde Staten van Europa moeten worden en dat landen die daar niet aan willen maar uit de Unie moeten stappen.

‘Ik ga niet op elke politiek leider reageren. In algemene zin ben ik geen voorstander van een Verenigde Staten van Europa, maar  van een sterke Europese Unie. In de eerste plaats omdat er een instabiele onveilige wereld rond Europa is en we belang hebben bij samenwerking met andere landen op het gebied van veiligheid. En in de tweede plaats omdat het goed is voor onze economie,’ zei Rutte.

Hij wilde evenmin ingaan op de voorstellen van de Europese Commissie voor een Europese minister van Financiën en een eurozone-begroting om economische ‘schokken’ in eurolanden op te vangen. ‘Ik wil wel zeggen wat Nederland wel wil en dat is een hele sterke eurozone en niet allerlei voorstellen om schokken op te vangen of transfers te doen van welvaartsoverdrachten om daarmee problemen te lenigen in landen die er minder goed voorstaan.’

Nederland wil dat die landen gestimuleerd worden om hun begroting op orde te brengen. Dat zou kunnen door landen die hervormen meer geld uit Europese fondsen te geven dan landen die dat niet doen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.