Syrië

Polderjihadist Victor Droste is ‘onderweg naar huis’

Door Berend Sommer - 06 december 2017

De Syriëganger Victor Droste probeert terug te keren naar Nederland en heeft de hulp ingeroepen van de Turkse autoriteiten. Droste vocht voor de terroristische organisatie Al-Nusra, vroeger gelieerd aan Al-Qa’ida.

Dat blijkt uit een mail die Droste aan de Turkse autoriteiten heeft verstuurd. Het Haagse gemeenteraadslid Arnoud van Doorn publiceerde een kopie van de mail op Twitter. Daarin zegt Droste naar Nederland terug te willen. Hij is van plan om zich over te geven aan het Turkse leger, in de Syrische provincie Idlib. Volgens het AD is Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof op de hoogte van Drostes plan om naar Nederland terug te keren.

Droste veranderde zijn naam in Zakariyya Al-Hollandi toen hij radicaliseerde en naar Syrië vertrok. In maart 2013 verliet hij het Overijsselse dorp Heeten om jihad te gaan voeren in Syrië. Daar sloot hij zich aan bij jihadistische groeperingen die vochten tegen het bewind van Bashar Al-Assad. Hij wilde gaan leven volgens de sharia.

‘Wie de profeet beledigt, wordt gedood’

NRC publiceerde in 2016 een interview met Droste, waarin hij verklaarde dat een terugkeer naar Nederland geen optie was. ‘De stokslagen vallen best mee,’ zei Droste destijds tegen de krant. Volgens Droste waren de aanslagen in Europa  gerechtvaardigd. Over de aanslag op het satirisch weekblad Charlie Hebdo, zei hij: ‘De persoon die de profeet beledigt, of hij nu moslim of niet-moslim is, wordt gedood.’

Het kalifaat komt er sowieso, zei Droste tegen NRC. ‘Met of zonder IS, met of zonder Al-Nusra. We wisten dat het een weg met vele obstakels en vele vijanden is. Maar geduld is ons wapen.’

Victor Droste uit het Overijsselse dorpje Heeten was een teruggetrokken jongen die van harde muziek en Herman Finkers hield. Toen las hij de Koran en werd hij jihadist in Syrië. Nikki Sterkenburg schreef in 2014 een reconstructie van een bekering. 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.