nederland

Sjonny W.: joviaal, klusjesman en seriemoordenaar

Door Fleur Verbeek - 19 december 2017

Overdag was hij een Amsterdamse klusjesman, ’s nachts hield hij er een leven van drugs, prostituees en geweld op na. Opnieuw is een slachtoffer toegevoegd aan de toch al gruwelijke lijst van seriemoordenaar Sjonny W.

Tijdens politieverhoren is volgens de advocaat van W. gebleken dat hij wordt gelinkt aan de vermissing van de 28-jarige Stefanie Blijd. Dat meldt Hart van Nederland. Blijd wordt sinds Valentijnsdag 2011 vermist. De vrouw, die diverse achternamen gebruikte zoals Amiti en Geigl, was verslaafd aan harddrugs.

Blijd vertrok op de bewuste dag vanuit haar huis aan de 1e Jacob van Campenstraat in de Amsterdamse wijk de Pijp. Ze nam daarbij persoonlijke spullen zoals mobiele telefoon, paspoort of bankpas niet mee. Ze zou naar het Weesperplein in Amsterdam gaan om methadon te halen en daarna een vriend in de Bijlmer bezoeken. Daar kwam ze nooit aan. Het was ook de laatste dag dat ze contact had met haar moeder, waarmee ze normaal meerdere keren op een dag contact had.

Dit stuk mag je niet missen:

Lees hier de prijswinnende reportage van Nikki Sterkenburg over de ultrarechtse beweging Erkenbrand >

Gezien met fiets van slachtoffer

Indien W. inderdaad verantwoordelijk is voor de verdwijning van Blijd, is zij zijn vierde slachtoffer. De Amsterdammer zit vast. Hij werd in juni opgepakt voor de verdwijning van 30-jarige Sabrina Oosterbeek. Zij was toen al drie maanden vermist. W. zou de laatste zijn geweest die contact met haar had. Hij is bovendien gezien met haar fiets.

Niet lang na zijn arrestatie werd W. in verband gebracht met de dood van de dertigjarige Mirela Mos uit Roemenië. Het verhaal achter haar dood is op zijn zachtst gezegd huiveringwekkend. W. zou haar in 2004 zeer gewelddadig om het leven hebben gebracht, haar in stukken hebben gesneden en die in vuilniszakken bij het afval hebben gedumpt. Een milieuagent ontdekte die zakken nabij zijn huis in Amsterdam-Zuidoost.

Stinkende zakken op balkon

Buren van W.’s flat hadden eerder stinkende zakken op het balkon zien staan en hem die zakken zien sjouwen door het trappenhuis. Volgens een andere getuige zou W. destijds plotseling zijn vloerbedekking hebben vervangen en zijn badkamer rood hebben geschilderd. De moord bleef 15 jaar onopgelost, maar zijn arrestatie leverde een match op met DNA op de vuilniszakken.

En in november van dit jaar werd bekend dat de politie W. ook verdenkt van de moord van een andere cold case, die van Monique Roossien (26). Die zaak is al even luguber: de vrouw werd in 2003 naakt in foetushouding teruggevonden langs de oever van het IJmeer. Haar lichaam was zwaar gehavend, een enorme hoofdwond is vermoedelijk de doodsoorzaak.

Buren omschreven hem als joviale man

De vrouwen die ten prooi vielen aan W. hebben een aantal dingen gemeen. Ze worstelden met drugs en drie van hen belandden in de prostitutie om hun verslaving te kunnen bekostigen. Of Blijd zichzelf ook prostitueerde of een seksuele relatie met W. onderhield, is niet bekend.

W. is afkomstig uit de Duitse stad Emmerich, het is onduidelijk wanneer hij in Amsterdam is neergestreken. Hij woonde in Amsterdam-Zuidoost en werkte als huisschilder en klusjesman. Hij stond daar bekend als een joviale man.

Stelde mensen op hun gemak

W. legde gemakkelijk contact, doordat hij mensen op hun gemak kon stellen, vertelt een bekende in De Telegraaf. Volgens een ex-collega was W. altijd vrolijk en had hij stoere verhalen. Dat hij een leuk meisje – liefst twee – in de kroeg had gevonden en dat hij daarmee had gerotzooid.

Wel was bij naasten bekend dat W. in financiële problemen verkeerde en zijn relatie enkele jaren geleden op de klippen was gelopen.

Wilde nachten met drank, drugs en vrouwen

In verhoren heeft W. gezegd dat hij Mos en Oosterbeek kende, maar hij ontkent de vrouwen iets te hebben aangedaan. Wel heeft hij toegegeven dat hij er wilde nachten met hen op na hield vol seks, drank en drugs.

In oktober verscheen W. voor de rechter in een zogenoemde pro-formazitting. Eind november probeerde hij zelfmoord te plegen in de gevangenis in Zaanstad.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.