Bijstand

Steden hebben lak aan taaleis voor bijstandsuitkering

07 december 2017

Bijstandsgerechtigden die de Nederlandse taal niet machtig zijn, worden op hun uitkering gekort. Dat wil VVD-staatssecretaris van Sociale Zaken Tamara van Ark bereiken. Het wordt al langer van mensen met een uitkering gevraagd, maar niet nageleefd. Tijd om in te grijpen, vindt Van Ark.

Dat meldt De Telegraaf. In Rotterdam is al gekeken in hoeverre mensen met een uitkering in staat zijn om Nederlands te spreken en te schrijven, maar in de drie andere grote steden, Den Haag, Utrecht en Amsterdam, gebeurt dat niet. Dat zorgt voor problemen, want iemand die in de bijstand zit en geen Nederlands spreekt, maakt nauwelijks kans op werk.

Van Ark: ‘Taaleis is er niet voor niets’

‘Die taaleis is er niet voor niets,’ zegt Van Ark. Ze wil gemeenten dwingen om de taaleis na te leven en ervoor te zorgen dat alleen werklozen die het Nederlands machtig zijn in aanmerking komen voor een bijstandsuitkering. Desnoods moeten gemeenten die deze taaleis aan hun laars lappen, worden beboet.

‘Nederlands spreken is cruciaal voor het vinden van werk,’ benadrukt Van Ark. Eerder werd het beleid niet nageleefd: ondanks aandringen van VVD en PVV wilde Jette Klijnsma (PvdA), Van Arks voorganger, de taaleis niet handhaven. Ze vond dat de gemeenten daar zelf maar op moesten toezien. Van Ark is het daar niet mee eens: ‘Gemeenten moeten de wet uitvoeren zoals hij is. Die wet is glashelder.’

Amsterdam neemt genoegen met ‘informeel taaltraject’

In Amsterdam, Den Haag en Utrecht claimt de gemeente dat alle bijstandsgerechtigden hun uiterste best doen om de taal te leren, maar alleen in Rotterdam zijn inwoners op hun uitkering gekort. Dat zijn er negentien, onderzocht De Telegraaf. In Amsterdam neemt de gemeente er genoegen mee als bijstandsgerechtigden een ‘informele’ cursus Nederlands volgen, in plaats van een professionele taalcursus.

In Amsterdam zijn meer dan drieduizend inwoners niet in staat Nederlands te spreken, maar wethouder Werk, Inkomen en Participatie Arjen Vliegenthart (SP) vindt het voornemen van de staatssecretaris onzin. ‘Met de Wet taaleis helpen we helemaal niemand sneller of beter aan het werk,’ zegt hij tegen De Telegraaf. Eerst wordt nog door het ministerie onderzocht in hoeverre de taaleis wordt nageleefd, en of het werkt. Daarna gaat Van Ark met de gemeenten in gesprek. Dat gebeurt in 2018.

Strenge aanpak van mensen in bijstand werkt, lees hier waarom>>

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.