Europese Unie

Zijlstra tevreden over resultaat Brexit-onderhandelingen

Door Berend Sommer - 08 december 2017

De Britten nemen op een nette manier afscheid van de Europese Unie. Dat zegt Halbe Zijlstra, VVD-minister van Buitenlandse Zaken, vanmorgen voor aanvang van de ministerraad. Zijlstra is blij dat de Britse premier Theresa May en de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker tot een vergelijk zijn gekomen.

Zijlstra benadrukt dat een mogelijk handelsakkoord, waarover de onderhandelingen nu kunnen beginnen, ook in het belang van Nederland is. ’10 procent van de Nederlandse export gaat naar het Verenigd Koninkrijk. Dat Londen zijn verplichtingen nakomt, geeft vertrouwen voor de toekomst,’ aldus Zijlstra.

CDA-minister van Financiën Wopke Hoekstra valt hem bij: ‘Dat er nu een akkoord is over een aantal heel belangrijke onderwerpen is goed nieuws.’

Witte rook in Brussel

Vanmorgen werd bekend dat de Britten en de EU ‘voldoende voortgang’ hebben geboekt om te praten over een handelsverdrag. May heeft te elfder ure een akkoord over de Noord-Ierse grens uit het vuur weten te slepen.

Eerder deze week werd een akkoord tussen de Britten en de Europese Unie nog geblokkeerd door de Noord-Ierse partij DUP. May moest terug naar Londen om de Noord-Ieren alsnog aan boord te krijgen. Dat is gelukt. Eerder deze week was er al consensus over de Brexit-rekening: de Britten komen hun verplichtingen ten opzichte van de Europese Unie na.

In een verklaring stelt May dat er genoeg vooruitgang is geboekt in de onderhandelingen om te spreken over de toekomstige relatie tussen de EU en de Britten. ‘Dit is in het belang van het gehele Verenigd Koninkrijk,’ aldus May.

Geen grensbewaking in Ierland

In Ierland zal er na de Brexit geen harde grensbewaking zijn. Dat was een van de eisen van de Europese Unie, waar vooral de Ieren zich zorgen om maakten. Daarnaast zullen EU-burgers die in het Verenigd Koninkrijk wonen hun rechten behouden Ze kunnen dus net als voorheen blijven werken in het Verenigd Koninkrijk. Dat geldt andersom ook: Britten behouden hun rechten in de Europese Unie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.