Tweede Kamer

DENK wil eind maken aan ‘partijdige Kamervoorzitter’

Door Berend Sommer - 10 januari 2018

DENK vindt dat ze geregeld door de Kamervoorzitter wordt benadeeld. De partij van Tunahan Kuzu eist maatregelen: de voorzitter moet kunnen worden teruggefloten via een externe scherprechter.

Kamervoorzitter Khadija Arib is het mikpunt van de voorgestelde maatregel. Dat meldt De Telegraaf. Volgens DENK staat de voorzitter van PvdA-huize niet boven de partijen.

Zo zou ze de drie Kamerleden van DENK harder aanpakken dan andere Kamerleden, en hen vaker het woord ontnemen. Dat resulteerde al in opstootjes in de Tweede Kamer. Beelden daarvan werden door de partij op YouTube geplaatst. 

‘Iedereen gelijk behandelen’

In een voorstel over de taakomschrijving van commissievoorzitters, waartoe ook de voorzitter van de Tweede Kamer behoort, wil de fractie van DENK expliciet laten opnemen dat de Kamervoorzitter elke partij op gelijke manier dient te behandelen. Volgens DENK moet een externe partij beoordelen of de regels worden nageleefd.

Vooral tussen Arib enerzijds en Kuzu en DENK-Kamerlid Selçuk Özturk anderzijds zijn er geregeld fricties. ‘Ja, Arib en ik hebben nu eenmaal een verleden met elkaar,’zei Kuzu eind vorig jaar tegen RTL Nieuws. ‘We komen uit dezelfde PvdA-fractie, waar ik destijds uit onmin uit ben gestapt.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.