Moord en doodslag

Drugsoorlog kost steeds meer levens: Narcostaat Nederland

17 januari 2018

In 2017 zijn 36 drugsmoorden gepleegd, bijna een kwart van het totale aantal van 160 moorden. Dat opvallend hoge aantal is een belangrijke verklaring voor de onverwachte stijging van het moordcijfer in 2017. In 2016 vielen nog 108 slachtoffers, het laagste aantal sinds Elsevier in 1992 begon het aantal moorden te registreren. Van die 108 levensdelicten waren 15 een drugsmoord.

Met de hausse aan drugsmoorden in 2017 lijkt het bloedige drugsgeweld van de jaren negentig in alle hevigheid terug. Dat schrijft Elsevier Weekblad deze week in het coververhaal ‘Drugsoorlog kost steeds meer levens’. Naast een analyse van de drugsmoorden in 1992 en 2017 bevat het artikel een lijst van alle 36 drugsmoorden van het afgelopen jaar.

Lees nu het complete, schrikbarende artikel van Gerlof Leistra over de drugsmoorden in Nederland

Op elsevierweekblad.nl staat de Moordkalender 2017. Klik een dag aan en zie welke moorden die dag zijn gepleegd. Verder staan op de site grafieken met het jaarlijkse aantal drugsmoorden sinds 1992 en een vergelijking van de doodsoorzaken en afzonderlijke categorieën (onder meer liquidaties, ruzies en ripdeals) in 1992 en 2017. Een kaart van Nederland toont alle plaatsen delict in beide jaren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.