Donorwet

Dijkstra jaagt partijen waarvan ze steun nodig heeft op de kast

30 januari 2018

Tweede Kamerlid Pia Dijkstra (D66) heeft dinsdagavond in de Eerste Kamer de wind van voren gekregen tijdens het debat over de donorwet. Vooral bij de PvdA en het CDA wekte ze woede met haar opmerkingen.

Zo wilde Maria Martens (CDA) graag de garantie van Dijkstra dat de donorwet straks begrijpelijk is voor iedereen, schrijft De Telegraaf. Die zekerheid komt er niet want ‘een garantie geef je op stofzuigers’, antwoordde Dijkstra plompverloren op de vraag van een zichtbaar verbijsterde Martens.

Pia DijkstraLees ook de column van Carla Joosten:

Laat Eerste Kamer zich leiden door emoties?

Ook Jopie Nooren (PvdA) is niet te spreken over het gebrek aan tact bij Dijkstra en noemt haar taalgebruik ‘onhandig’. Dijkstra joeg Nooren tegen zich in het harnas door te veronderstellen dat mensen die zich straks niet als donor registreren stilzwijgend akkoord gaan met het orgaandonorschap. Volgens de PvdA-politicus ligt het veel genuanceerder, maar Dijkstra leek haar bezwaren niet te horen of te willen horen.

Is alles wel gedaan om meer donoren te werven in huidige systeem?

En dat terwijl D66 de steun van deze twee partijen hard nodig heeft om de wet door de Eerste Kamer te loodsen. Vanwege haar onvrede over het verloop van het debat eiste Nooren een brief van D66 met meer opheldering over hoe de wet dient te worden geïnterpreteerd. Ze kreeg daarin bijval van de VVD. Daarop werd besloten – met steun van het CDA en D66 – dat de stemming wordt uitgesteld tot 13 februari.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Dijkstra’s wetsvoorstel moet meer orgaandonoren opleveren. Gaat het voorstel door, dan worden mensen automatisch donor als ze daartegen geen bezwaar maken. De maatregel moet het tekort aan orgaandonoren terugdringen. In de Tweede Kamer werd het plan met een nipte meerderheid aangenomen.

GroenLinks, SP en D66 zijn voor. Bij de overige fracties bestaan nog veel vragen. Zo werd Dijkstra diverse keren gevraagd of in het huidige systeem wel alles is gedaan om meer donoren te werven.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Recht op niet-kiezen mag niet worden ontnomen

De SGP en de ChristenUnie hebben al aangegeven dat ze om principiële redenen niet voor het wetsvoorstel stemmen. De PVV is fel tegen de plannen. Zo zei PVV’er Ton van Kesteren dat door niet te kiezen mensen in het huidige systeem ook een keuze maken, en dat het recht op niet-kiezen niemand mag worden ontnomen. ‘Het recht om zelf niet te kiezen, ontneemt anderen het recht niet te kiezen,’ was Dijkstra’s reactie op deze kritiek. ‘Je kiest er dan voor een ander te laten kiezen, en dat is lastig voor nabestaanden.’

Wordt de wet aangenomen, dan komt er volgens minister van Medische Zorg Bruno Bruins (VVD) eerst een langdurige campagne om iedereen te informeren over de gevolgen van de wet. In het bijzonder noemde hij laaggeletterden, doven en blinden, die mogelijk meer moeite hebben met het begrijpen van de wet. ‘We zullen experts raadplegen zodat alle groepen (…) de nieuwe donorwet goed begrijpen.’ De campagne zal volgens Bruins zo’n 20 miljoen euro kosten. In totaal gaat de invoering van de wet tussen de 60 en 70 miljoen euro kosten. ‘Of deze kosten acceptabel zijn, laat ik aan u,’ zei de minister daarover.

Net als bij de stemming in de Tweede Kamer laten veel partijen in de Eerste Kamer hun leden zelf een keuze maken, los van de partij waaraan ze zijn verbonden. Het wordt een spannende stemming, want veel senatoren hebben naar eigen zeggen nog geen beslissing genomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.