Cybercrime

Achttienjarige jongen vast voor hacken Belastingdienst

Door Berend Sommer - 05 februari 2018

Een achttienjarige jongeman is donderdag opgepakt voor een DDoS-aanval vorige week waarmee de website van de Belastingdienst werd platgelegd. Jelle S. wordt ook verdacht van het hacken van techsite Tweakers en internetprovider Tweak.

De jongen werd gearresteerd in zijn woonplaats Oosterhout, in Noord-Brabant. In september zou hij de bank Bunq hebben aangevallen, aldus de politie maandag in een verklaring.

Volgens Het Financieele Dagblad wordt S. ook verantwoordelijk gehouden voor recente DDoS-aanvallen op de banken ING, Rabobank, ABN AMRO, SNS Bank, ASN Bank en op DigiD. Die zijn gedaan ten tijde van de DDoS-aanval op de Belastingdienst. De politie onderzoekt of de jongen alleen opereerde, of hulp had van handlangers.

Zij computer is is in beslag genomen. Dinsdag moet hij voor de rechter-commissaris verschijnen. Die buigt zich over de vraag of de politie hem langer kan vasthouden.

Wat is een DDoS aanval?

DDoS staat voor Distributed Denial of Service. Bij dit soort aanvallen worden servers van bedrijven stilgelegd door in één keer heel veel ‘bezoekers’ naar een website te sturen. Deze bezoekers zijn geen echte mensen, maar computers die door hackers zijn overgenomen met behulp van een virus.

Deze geïnfecteerde computers vormen samen een netwerk, dat een botnet wordt genoemd. De hacker kan alle computers uit het botnet in één keer naar een site sturen, waardoor de servers overbelast raken en de site uitvalt. In het geval van banken kunnen klanten dan bijvoorbeeld geen transacties meer uitvoeren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.