smaad en laster

Baudet wil vervolging Ollongren alsnog afdwingen

Door Elif Isitman - 01 maart 2018

Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet is erop gebrand een strafrechtelijke vervolging van minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren af te dwingen. Zijn partijgenoot en advocaat Theo Hiddema kondigt aan dat er vervolgstappen komen, nu het Openbaar Ministerie (OM) besloten heeft Ollongren niet te vervolgen.

Baudet heeft vanaf het moment dat hij aangifte deed al rekening gehouden met een mogelijk sepot, laat Hiddema weten. ‘Een artikel 12 Sv-procedure zal dus volgen.’ Met die procedure kan alsnog vervolging bij de rechter worden afgedwongen.

Ollongren heeft geen strafbare feiten gepleegd, vindt OM

In haar Ien Dales-lezing in Nijmegen zei Ollongren vorige maand dat Baudet en zijn partij ‘een groter gevaar vormen voor Nederland’ dan PVV-leider Geert Wilders. Dat zei ze onder meer omdat Forum voor Democratie (FvD) volgens haar ‘geobsedeerd’ lijkt te zijn door ras. De volgende dag deden Baudet en Hiddema bij de politie aangifte van smaad en laster tegen de minister.

Eerder op donderdag liet het OM weten Ollongren niet te gaan vervolgen voor smaad en laster jegens Baudet. De minister heeft volgens het OM geen strafbare feiten gepleegd.

Bij smaad is sprake van een opzettelijke beschuldiging van ‘bepaalde feiten’, zoals een misdrijf of een ernstige overtreding. Bovendien moet de persoon die de uitlatingen doet, weten dat de beschuldiging onwaar is. Ollongren heeft zich daaraan volgens het OM niet schuldig gemaakt: ‘Het OM is van oordeel dat deze mededeling niet zonder meer een bepaald feit oplevert zoals bedoeld bij smaad.’

Volgens Baudet ‘demoniseert’ de minister hem en zijn partij. Hiddema verdedigde de aangifte onder meer met het argument dat Ollongren ‘de Volkertjes’ een vrijbrief zou geven om Baudet iets aan te doen. Daarmee verwees hij naar Volkert van der Graaf, die in 2002 Pim Fortuyn vermoordde. Voorafgaand aan die moord werd Fortuyn ook gedemoniseerd, redeneerde Hiddema. In september vorig jaar werd het huis van Baudet beklad met roze verf door extreem-linkse activisten, die zichzelf het Radicaal Anarchistisch Feministisch Front noemen.

Ollongren gesteund door kabinet

De kritiek van Ollongren op Baudet is terug te voeren op uitspraken van diens partijgenoot Yernaz Ramautarsing, kandidaat-raadslid voor de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. Baudet nam geen afstand van uitspraken van Ramautarsing, die in 2016 zei dat er een ‘verschil in IQ is tussen volkeren’. Ramautarsing voegde daar destijds aan toe: ‘Ik had ook graag gezien dat zwarte mensen hyperintelligent waren, maar dat is niet zo.’

Het taboe van ras en intelligentie: lees het essay van Simon Rozendaal

Door er niet expliciet afstand van te nemen, laat Baudet het volgens Ollongren ‘onweersproken als zijn partijgenoten openlijk discrimineren op basis van ras’. Volgens Ollongren willen politici als Baudet ‘sommige Nederlanders dus anders behandelen dan andere’, en bedreigen ze daarmee de ‘kernwaarden van Nederland: de democratie, de rechtsstaat, onze vrije en open samenleving’. Verschillende kabinetsleden vielen haar bij. Ollongren heeft nog niet op het besluit van het OM of van Baudet en Hiddema gereageerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.