Defensie Premium Corner

Bijleveld: ‘Ook atoomtaak voor JSF’

Door Eric Vrijsen - 26 maart 2018

Het extra budget voor defensie gaat voorlopig vooral naar personeelsbeleid, informatietechnologie en verdediging van digitale netwerken. In de komende vijftien jaar zal defensie investeren in nieuwe schepen en raketsystemen van de Koninklijke Marine, maar dat is vooral om eerder uitgestelde materieelplannen toch te realiseren.

Dit blijkt uit de Defensienota ‘Investeren in onze mensen, slagkracht en zichtbaarheid’ die CDA-minister Ank Bijleveld vanmiddag publiceert. In deze nota ontvouwt zij de plannen voor herstel van de krijgsmacht die na decennialange bezuinigingen ‘piept en kraakt’.

In een interview met Elsevier Weekblad zegt Bijleveld dat Nederland als lid van de NAVO een atoomtaak moet blijven uitvoeren. In geval van een grote oorlog staan Nederlandse F-16’s klaar om op bevel van de NAVO een Amerikaanse atoombom af te werpen. De linkse oppositie in de Tweede Kamer wil hiervan af. Bijleveld zegt dat straks de F-35 Joint Strike Fighter  – opvolger van de F-16 – ‘in principe’ de atoomtaak overneemt.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 8 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 8 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.