GR2018

Van VVD tot DENK: de meest spraakmakende campagnefilmpjes (video)

Door Fleur Verbeek - 13 maart 2018

Met de gemeenteraadsverkiezingen om de hoek vechten lokale partijen en landelijke partijen op lokaal niveau om een plek in de spotlights. Daarvoor verspreiden ze campagnefilmpjes onder zoveel mogelijk gemeente-inwoners. Elsevier Weekblad maakt een overzicht van de meest opvallende en spraakmakende exemplaren.

Zoals dit filmpje van de VVD Rotterdam waarin lijsttrekker Vincent Karremans poseert op een piano (een verwijzing naar FvD-leider Thierry Baudet red.) en een bril draagt zoals Leefbaar-lijsttrekker Joost Eerdmans. Aan het eind van de video zit hij ineens op een paard, een verwijzing naar de bekende Old Spice-commercial.

De PvdA in Zaanstad laat andere partijen reclame maken voor de eigen partij. In een hilarische compilatie spreekt de leider van de Partij voor de Ouderen en Veiligheid Harrie van der Laan niets dan lof over PvdA-wethouder Jeroen Olthof. Aan het eind krijgt hij zelfs bijval van VVD-gemeenteraadslid Gerard Ram:

Hans Peter Klazenga, lijsttrekker van Gemeentebelangen Leidschendam-Voorburg gooide het over een andere boeg en besloot zich te wenden tot een Star Wars-achtige opzet:

En Amersfoortse VVD liet zich inspireren door het programma Wie is de Mol?:

Ook de video van Wijchen Lokaal gooit hoge ogen. De lokale top vier presenteert zich te paard terwijl de muziek van de westernserie Bonanza uit de jaren ’60 en ’70 speelt. ‘We zijn de kleinste partij en willen toch wel meer zetels krijgen dat die ene die we nu hebben,’ zei lijsttrekker Leo Herms over de video in De Gelderlander. ‘We proberen daarom steeds met iets geks het nieuws te halen.’

Wijchen Lokaal Bonanza

Ondanks de ludieke opzet, een mooi en terecht compliment voor alle lokale politici bij Eva Jinek !Helaas net niet de publieksprijs voor ons campagnefilmpje, maar wij krijgen er maar geen genoeg van.SBS6 heeft al geïnformeerd voor een nieuwe Bonanza serie ;->. Maar wij hebben onze lokale helden nodig in Wijchen, stem daarom Wijchen Lokaal, Lijst 7 op 21 maart.

Posted by Wijchen Lokaal on Friday, March 2, 2018

In Tubbergen trommelde de CDA-fractie zijn landelijke leider Sybrand van Haersma Buma op om hem een dag te laten ruilen met de lokale leider Tonny Busscher. Een origineel idee, maar helaas ging Buma in de fout door Tubbergen ‘de veiligste gemeente van Nederland’ te noemen (dat is de gemeente Dalfsen red.).

In de video van DENK in Amsterdam zijn weinig inhoudelijke standpunten te bespeuren. Mogelijk zetten de kandidaten het daarom op een dansen:

En is dit het allerslechtste campagnefilmpje? In Kerkrade doet de nieuwe partij Kerkrade Open en Eerlijk (K.O.E.) mee. Lijsttrekker Ans Huttinga staat als enige kandidaat op de lijst.

Wat is de reden van de opkomst van migrantenpartijen? En waarom stemmen kiezers steeds vaker op een lokale partij?

Carla Joosten beantwoordt 45 vragen over de lokale verkiezingen >

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.