Voedsel

Vlees onder vuur: hoelang eten we nog biefstuk?

Door Matthijs van Schie - 04 april 2018

Om de klimaatdoelen van Parijs te halen, moeten veehouders de komende jaren veel minder koeien gaan houden. Dat adviseert de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) aan minister van Landbouw Carola Schouten (ChristenUnie). Hoelang eten we nog biefstuk?

Als de veehouderij op de huidige voet doorgaat, zorgt vee in 2050 voor de gehele toegestane uitstoot van broeikasgassen, stelt de Rli. Vooral koeien, geiten en schapen belasten het klimaat, schrijft de Volkskrant woensdag. Koeien zijn de grootste boosdoeners omdat ze veel methaan produceren, een veel krachtiger broeikasgas dan CO2.

’95 procent minder CO2 uitstoten om doelen klimaatakkoord te halen’

Volgens het klimaatakkoord van Parijs uit 2015 moet Nederland vergeleken met  1990 liefst 95 procent minder broeikasgassen uitstoten. Dat lijkt een onhaalbare zaak, ook omdat het kabinet niet van plan is ‘volumebeperkende maatregelen’ te nemen in de veehouderijsector. Volgens de Rli is het drastisch verkleinen van de veestapel de enige duurzame oplossing.

Nederlanders eten al vijf jaar op rij minder vlees, al doen ze dat niet alleen voor het milieu. Ook schandalen rond vlees en de opmars van steeds betere vleesvervangers spelen een rol. Eten we over tien jaar helemaal geen vlees meer? Bram Hahn schreef in oktober jongstleden onderstaand verhaal over de dalende vleesconsumptie in Nederland.

Lees dit verhaal van Bram Hahn uit Elsevier Weekblad

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.