Bezetting Premium Corner

75 jaar na April-meistaking: zo verliep die turbulente week

Door Elias van der Plicht - 16 april 2018

Op 29 april 1943 brak in Nederland een van de grootste stakingen van de twintigste eeuw uit. Deze April-mei­staking werd door de Duitsers bruut de kop ingedrukt. Reconstructie van een turbulente week aan de hand van dagboeken.

‘Daar heb je de Duitsers. Ze schieten zomaar door de huizen!’ De buren van de zestien-jarige Frederik Moquette uit Hengelo stuiven het huis binnen waar de gymnasiumleerling met zijn familie woont. Een paar tellen later ziet de tiener hoe een Duitse onderofficier ‘met een opgeheven snelvuurkarabijn in handen’ op de woning af komt. ‘Toen kreeg ik ook de schrik in de benen en vluchtte ik door de inmiddels geopende voordeur.’

Later die dag noteert Moquette in zijn dagboek wat er in de uren daarvoor is gebeurd. Hij kan het navertellen, maar dat geldt niet voor sommige buurtgenoten. ‘We hoorden dat Joop Timmers, een jongen die achter ons woont, op de Enschedesestraat, in zijn hersens was geschoten. Enige tijd later kwamen zijn zusje en verloofde thuis, even later gevolgd door zijn moeder en vader, hevig huilende, waarna de gordijnen in de benedenvoorkamer gesloten werden. Dus was hij gestorven!! De besteljongen van Venlet was in de Nieuwstraat in zijn been, door een slagader, geschoten en daar er geen hulp was vrijwel doodgebloed. Op het stationsemplacement van Grolsch, waar de goederen af en aan komen, werd een jongen van achteren in zijn rug geschoten, door zijn hele lichaam, vlak onder zijn hart, zonder enige waarschuwing. Of hij het houden zal…?’ 

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.