Gerry van der List Premium Corner

Cliteur maakt geesten rijp voor inperking democratische rechten

16 april 2018

Zelfs voor geleerde figuren met academisch aanzien blijkt het vaak lastig om in debatten over gevoelige kwesties zakelijk en redelijk te argumenteren. Kijk naar Paul Cliteur.

De rechtsgeleerde dreigt enigszins een politieke schertsfiguur te worden nu hij, na eerst VVD-ideoloog en lijstduwer van de Partij voor de Dieren te zijn geweest, met een vergiet op het hoofd de aanhang van Forum voor Democratie probeert te behagen. Maar hij mag zich nog wel altijd professor noemen. En hij publiceerde een reeks geschriften, met heel veel voetnoten.

Je in iemand anders verplaatsen

Toch gooit hij weinig wetenschappelijke discussietrucs in de strijd als hij pleit voor het snoeren van de mond van Fawaz Jneid. Nadat de imam zich in onaangename bewoordingen had uitgelaten over de burgemeester van Rotterdam, meende Cliteur de voorstanders van vrijheid van meningsuiting te moeten bestrijden met de opmerking: als je in de schoenen van Ahmed Aboutaleb zou staan, zou je wel anders praten.

Tja, wat moet je daarmee? Het is moeilijk om je in iemand anders te verplaatsen. Als ik Aboutaleb was, zou ik in elk geval moslim zijn en een beetje moe worden van al die militant atheïstische pamfletten waarin Cliteur gelovigen als gevaarlijke idio­ten afschildert. Maar de bedoeling van een debat is de gesprekspartner met argumenten te overtuigen en te abstraheren van persoonlijke achtergronden. Anders kun je tegen iemand die voor zwaardere straffen pleit, wel zeggen: als je een crimineel was, had je vast een andere opvatting gehad.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.