Eeuwfeest

Denktank 100-jarige SGP wil meer vrouwen op kieslijsten

Door Matthijs van Schie - 21 april 2018

Het is hoog tijd voor meer vrouwen op de kieslijst van de SGP, vindt de Guido de Brès-Stichting, het wetenschappelijk instituut van de partij. Het pleidooi komt op de dag dat de partij haar 100-jarig bestaan viert. Dinsdag (24 april) is het exact een eeuw geleden dat de SGP werd opgericht.

‘Het is logisch dat vrouwen ook politiek actief zijn, naast mannen, en dat de SGP ongeveer evenveel vrouwen op de lijst gaat krijgen als andere partijen,’ zegt directeur Jan Schippers van de Guido de Brès-Stichting tegen dagblad Trouw. Daarmee wil het wetenschappelijk instituut – dat geen bestuurlijke macht heeft – de discussie aanzwengelen. In februari zei partijvoorzitter Maarten van Leeuwen nog geen voorstander te zijn van ‘het bevorderen van de politieke participatie’ van de vrouw. Dat zei hij omdat het Reformatorisch Dagblad ten onrechte had gemeld dat het hoofdbestuur Paula Schot had gefeliciteerd, die was verkozen tot lijsttrekker in Amsterdam. Overigens kreeg de partij in de hoofdstad geen zetels bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen.

SGP: politieke functie in strijd met roeping, maar wel passief kiesrecht

De SGP is van oudsher van mening dat het in strijd is met de roeping van de vrouw om plaats te nemen in een politiek orgaan. Pas in 2006 stelde de partij, mede onder invloed van een subsidiestop, het lidmaatschap open voor vrouwen, maar sloot hen uit van politieke functies. In 2013 kregen vrouwen bij de partij het passief kiesrecht, het recht om gekozen te worden, nadat de Hoge Raad dit drie jaar eerder al had geëist. Op 19 maart 2014 werd voor het eerst een vrouw namens de SGP als volksvertegenwoordiger gekozen: Lilian Janse werd gemeenteraadslid in Vlissingen.

Vandaag, zaterdag, houdt de SGP haar jaarlijkse partijdag in Nieuwegein. Naast partijleider Kees van der Staaij sprak ook premier Mark Rutte (VVD) de aanwezigen toe. Hij prees de combinatie van ‘heldere principes en een positieve grondhouding tegenover verstandige voorstellen van anderen’. De premier kijkt naar eigen zeggen met ‘extra belangstelling’ naar de mening van de SGP, waarvan de eerste twee kabinetten-Rutte geregeld steun kregen bij wetsvoorstellen. Die zou ook het huidige kabinet goed kunnen gebruiken vanwege de minimale meerderheid (76 zetels).

De SGP kan rekenen op de grootste jongerenafdeling van het land, die de partij ondanks de toenemende ontkerkelijking vitaal houdt, zo blijkt uit onderstaand artikel van Gerry van der List.

De kracht van de 100-jarige SGP: een vitale, jeugdige partij

Hij ging voor het artikel ‘De kracht van de SGP’ langs bij de ledenvergadering van de SGP-jongeren, en sprak de reformatorische politici (in spe) die de partij de komende decennia moeten overnemen. Ook beschrijft Van der List de interne en externe discussies over vrouwenrechten, de honderdjarige partijgeschiedenis en politiek met de Bijbel als leidraad. Een boeiend portret van de laatste zuilgebonden partij van Nederland.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.