Eindhoven

Banenmotor wil meer geld om échte grote stad te worden

13 april 2018

Eindhovens burgemeester John Jorritsma (VVD) ziet zijn ‘Brainport’ als trekpaard van de nationale economie en wil daarom extra geld van het kabinet om het voorzieningenniveau te verbeteren. De regionale economie groeit vooral door de hightechsector met bijna 5 procent per jaar.

Dit versterkt de werkgelegenheid overal in het land, want bedrijven als chipmachinefabrikant ASML plaatsen bestellingen bij tientallen toeleveranciers in andere provincies, redeneert Jorritsma.

Eindhoven voert ‘oorlog om talent’

Om de economische groei vol te houden, moet Eindhoven een ‘War on talent’ voeren en hoogopgeleide technici uit de hele wereld naar de regio zien te trekken. Op het gebied van culturele voorzieningen schiet Eindhoven echter tekort.

Jorritsma rekende Elsevier Weekblad.nl voor dat Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht – de zogenoemde G4 – boven op de uitkeringen uit het Gemeentefonds forse bedragen van het Rijk krijgen toegeschoven. ‘Het gaat om bijna 200 euro per inwoner per jaar,’ zegt Jorritsma. Eindhoven voelt zich achtergesteld: ‘Wij krijgen een schamele 1 euro en 58 cent per inwoner.’

Het kabinet gaf Eindhoven onlangs 130 miljoen als bijdrage in een serie projecten waar de regionale overheden, bedrijven en kennisinstellingen zelf 200 miljoen in steken. Jorritsma is blij met deze eenmalige bijdrage, maar vindt dat er een structurele financieringsregeling moet komen.

Indiërs kopen halve straten op tekening

Eindhoven voelt zich achtergesteld: ‘Wij krijgen een schamele 1 euro en 58 cent per inwoner.’

‘We vragen niet alleen, we geven er ook iets voor terug,’ zegt Jorritsma deze week in Elsevier Weekblad, dat verslag doet van ‘het wonder van Eindhoven’. Waar ooit ontslagbrieven als Gammafolders huis-aan-huis werden bezorgd, kopen nu kenniswerkers uit India in groepsverband woningen in aanbouw. In een enkel geval kopen Indiase ‘internationals’ een halve straat woningen op tekening. In Eindhoven wordt dit verschijnsel aangeduid als ‘het Currylaantje’.

 

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.