Arbeidsmarkt Premium Corner

Koolmees stuit op muur: polderoverleg in impasse

Door Eric Vrijsen - 11 april 2018

Het kabinet wil de arbeidsmarkt moderniseren door flexwerkers meer zekerheden te geven en werknemers met een vast contract soepelere ontslagvoorwaarden te geven. Maar bonden en bazen liggen op ramkoers. De polder zit in een impasse.

D66-minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken heeft zijn voorstellen voor liberalisering van het ontslagrecht en iets meer vastigheid voor zzp’ers maandag bekendgemaakt. Mocht hij zelf nog enige hoop hebben gekoesterd dat de sociale partners hierover nog eens met elkaar zouden overleggen, dan werd die hoop meteen de bodem ingeslagen. Vakbeweging en werkgeversorganisaties reageerden, elk op eigen wijze, bozig en afwijzend.

Lees ook deze uitleg van Eric Vrijsen over de Wiv: Hoe nu verder met de ‘Sleepwet’?

Bonden vinden het te soepel, bazen vinden het te duur

De vakbonden vinden de voorstellen voor een soepeler ontslagrecht onaanvaardbaar en de iets hogere ontslagvergoedingen die hier tegenover staan onvoldoende. De werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vinden dat arbeidscontracten ook in de nieuwe plannen ‘onbeweeglijk massief’ blijven en vrezen hogere ontslagvergoedingen.

Achter de schermen werd de afgelopen weken geprobeerd de ijzige sfeer tussen bonden en bazen te ontdooien. Dat is niet gelukt.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.