Schiphol

Omwonenden Schiphol eisen verplaatsing vluchten: zo werd ‘Lelystad’ Haagse kwestie

Door Matthijs van Schie - 06 april 2018

Omwonenden zijn tegen uitbreiding van Schiphol. De overheid komt volgens hen eerdere afspraken niet na over de verplaatsing van vakantievluchten naar Lelystad. Bewoners rond de nationale luchthaven weigeren in te stemmen met verdere groei van het aantal vluchten, en dreigen voor de derde keer naar de rechter te stappen. Hoe ‘Lelystad’ een landelijke kwestie werd.

De omwonenden zijn verontwaardigd dat het kabinet zijn belofte niet nakomt om de hoeveelheid vakantievluchten te reduceren door ze te verplaatsen naar Lelystad, schrijft dagblad Trouw vrijdag. Dat was aanvankelijk wel het plan, maar de nieuwe bestemming van het vliegveld in Lelystad werd recent uitgesteld tot op zijn vroegst 2020. En dat terwijl het plafond van 500.000 jaarlijkse starts en landingen op Schiphol al bijna is bereikt.

Minister Van Nieuwenhuizen stelde uitbreiding uit tot 2023

Natuurliefhebbers en bewoners van de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland verzetten zich tegen de groei van Lelystad Airport. Ze vrezen geluidshinder en meer luchtvervuiling. In februari maakte minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen (VVD) bekend dat de uitbreiding van het aantal vliegbewegingen naar maximaal 10.000 pas in 2023 kan worden afgerond. Ze heeft naar eigen zeggen meer tijd nodig om onderzoek te doen naar mogelijke geluidsoverlast.

De onvrede over de uitbreiding van het vliegveld Lelystad werd door alle klachten een landelijke kwestie, ook doordat veel politieke partijen zich achter de morrende omwonenden schaarden. Carla Joosten schreef onlangs onderstaande reconstructie: hoe ‘Lelystad’ een Haagse kwestie werd.

 

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.