Amsterdam

Van Aartsen onder vuur: ‘Stop dit kraakcircus’

Door Berend Sommer - 11 april 2018

Krakerscollectief We Are Here krijgt acht weken de tijd om de gekraakte woningen in Amsterdam-Oost te verlaten. Dit terwijl de eigenaar van de panden, corporatie Ymere, wil dat er direct wordt ontruimd. Belachelijk, vindt CDA-raadslid Diederik Boomsma. ‘De burgemeester komt te passief over.’

‘De panden stonden bewust leeg, in verband met de veiligheid in aanloop naar de sloop,’ zegt Coen Springelkamp, woordvoerder van Ymere. De corporatie is van plan om in de buurt, waar nu 124 woningen staan, 300 nieuwe socialehuurwoningen te bouwen. In het Paasweekeinde dook de krakersgroep We Are Here op en kraakte ten minste twintig woningen.

Aangifte gedaan voor bedreiging

Dinsdag werd bekend dat de corporatie zelf beveiligers in de arm heeft genomen om de openbare orde te bewaken. ‘Er is dinsdag aangifte gedaan van bedreiging,’ zegt Springelkamp. ‘Twee werknemers van Ymere waren in een pand toen We Are Here dat wilde kraken. Een van onze mensen stond in de deuropening om dat tegen te houden. Dat liep uit op een confrontatie.’

Eerder drongen krakers een huis binnen terwijl de bewoonster aan het douchen was.

Openbaar Ministerie weigert over te gaan tot noodontruiming

Volgens het Amsterdamse CDA-raadslid Diederik Boomsma is de huidige situatie ontwrichtend voor de omwonenden. ‘Bij mijn weten zijn er inmiddels al 24 panden gekraakt, 23 woningen en één commercieel pand,’ zegt Boomsma. ‘Het worden een soort dagkoersen. Ik begrijp niet waarom er niet alsnog een noodontruiming komt.’

Het Openbaar Ministerie kan overgaan tot een spoedontruiming als er sprake is van huisvredebreuk, of als de openbare orde in het geding is. Boomsma: ‘Volgens mij kunnen we in beide gevallen stellen dat dat het geval is.’

Maak van Amsterdam geen anarchistische bananenrepubliek, lees dit stuk van Gertjan van Schoonhoven

De gemeente Amsterdam laat de beslissing tot ontruiming over aan het Openbaar Ministerie. Tegen De Telegraaf meldt het OM dat het nog geen noodzaak ziet voor spoedontruiming. Daarvoor is onder meer aangifte nodig door de bewoners. Volgens Boomsma zou de politie hebben afgeraden om aangifte te doen, omdat het geen zin zou hebben. Hij wil opheldering.

‘Van Aartsen te passief’

Boomsma roept burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) op om zijn tanden te laten zien tijdens het spoeddebat over de kwestie donderdagavond. Als waarnemend burgemeester is Van Aartsen verantwoordelijk voor handhaving van de openbare orde. ‘De burgemeester komt te passief over. Wat is nou zijn opvatting hierover? Een pro-actieve houding zou hem sieren.’ Voor Boomsma is het duidelijk: ‘Er moet een einde komen aan het kraakcircus.’

Boomsma benadrukt dat dit probleem ook voor de langere termijn moet worden opgelost. ‘Als je niets doet, blijft dit doorgaan. Er moet gewoon worden vervolgd. Als er geen consequenties zijn voor het kraken, kan dit nog jaren doorgaan.’

Ymere benadrukt begrip te hebben voor de situatie van de krakers, en dat er goed overleg is met de gemeente. De woningcorporatie gaat niet in beroep tegen de beslissing van het OM, omdat dit geen tijdwinst oplevert voor de ontruiming van de panden. Wel hoopt Ymere op een spoedontruiming.

De Amsterdamse gemeenteraad, onder leiding van de grootste partij GroenLinks, wil wachten tot er een nieuw college van B en W is gevormd. Opmerkelijk is dat de maatschappelijke organisaties die de opvang verzorgen, waarschuwen dat er binnen de organisaties zelf geen draagvlak voor is. Opvang werkt alleen als mensen worden verplicht om mee te werken aan een duurzame oplossing, blijkt uit een brief van de gemeente Amsterdam aan de raad.

Activisten dwingen via de rechter beleid af. Geld speelt geen rol. Lees het commentaar van Eric Vrijsen. 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.