Corruptie Premium Corner

Zo gaan agenten in de fout

Door Gerlof Leistra - 01 mei 2018

Lekken naar criminelen, ongewenste contacten met de onderwereld, wangedrag in de privésfeer en zedenmisdrijven: ook agenten begaan misstappen. Elsevier Weekblad zet de feiten op een rij aan de hand van onder meer ontslagzaken.

Vijf jaar cel kreeg ‘politiemol’ Mark M. (31) uit Weert in februari van dit jaar voor het jarenlang lekken van vertrouwelijke informatie naar de Brabantse georganiseerde misdaad, onder wie leden van omstreden motorclubs. Door misbruik van zijn autorisatie voerde M. in het politiesysteem BlueView minimaal 28.000 zoektermen in over circa vijftig lopende politieonderzoeken. Toenmalig korpschef Gerard Bouman noemde hem ‘de rotste appel sinds tijden’.

Bepaald niet de enige corrupte agent

‘Mollen’ als M. – in het jargon: ‘platte’ agenten – zijn voor criminelen van grote waarde. Tegen betaling lekken zij over lopende politieonderzoeken of een op handen zijnde inval. De omvang van de zaak M. mag uitzonderlijk zijn, maar hij is bepaald niet de enige corrupte agent. Dat blijkt uit een overzicht dat Elsevier Weekblad maakte van zogenoemde integriteitsschendingen sinds 2012.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.