Weert

‘Lastpakken’ naar andere azc’s voor ‘intensieve gedragstraining’

De meesten van de dertig asielzoekers die overlast veroorzaken in het asielzoekerscentrum (azc) in het Limburgse Weert, zijn overgeplaatst naar andere centra in Nederland. Daar staan ze extra onder toezicht en krijgen ze trainingen om zich beter te gedragen.

De afgelopen anderhalf jaar zorgden dertig Noord-Afrikaanse asielzoekers – vijftien minderjarig, vijftien meerderjarig – geregeld voor geweld, bedreigingen en overlast. Daarom zijn ze nu naar ‘extra begeleide toezichtlocaties’ gestuurd in Amsterdam en Hoogeveen. Daar krijgen ze ‘intensieve training in gedragsverandering’, zegt COA-woordvoerder Robert Ploeg dinsdag tegen De Limburger.

Zondag bedreigden twee mannen azc-personeel met messen

De politie arresteerde zondag in het azc in Weert nog twee mannen die medewerkers bedreigden met messen. Een van hen verbleef zonder toestemming in het centrum. Toen medewerkers dat ontdekten en hem wilden wegsturen, begon de bewoner van het azc het personeel te bedreigen. ‘Eerst met woorden, daarna met messen,’ aldus de politie. De andere man volgde en greep ook naar messen. Niemand raakte gewond. De twee mannen werden gearresteerd door de politie.

Laatste weken voortdurend onrust in azc, tot wanhoop van burgemeester

Burgemeester Jos Heijmans (D66) voerde vorige week nog spoedoverleg met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), politie en justitie. Vrijdag plukten politieagenten nog zes minderjarige asielzoekers met kratten bier uit de struiken vlakbij het azc-terrein. Een lange reeks (gewelddadige) incidenten drijft Heijmans tot wanhoop: in april moest de politie 29 keer naar het azc komen wegens ongeregeldheden.

Lees hier de 13 mythes over migratie, op een rij gezet door Syp Wynia >

‘Elke dag moet de politie met loeiende sirenes naar het azc,’ zei de burgemeester van de Limburgse gemeente vorige week in het programma Pauw. Heijmans zou graag zien dat de overlastgevers worden opgesloten in de gevangenis. Uitzetting is volgens de burgemeester moeilijk omdat de asielzoekers hun verblijfspapieren bewust kwijt zijn geraakt.

‘Die mensen maken gebruik van heel veel juridische procedures. Het zijn “dubbelgangers”. Zo heet dat in jargon. Ze zijn al in een ander land geweest waar ze hun vingerafdruk hebben gezet en vluchten net voordat ze daar uitgezet worden met onbekende bestemming (MOB) naar het volgende land. Nu zitten ze dus in Weert en veroorzaken ze veel overlast op het azc-terrein en in de binnenstad.’

Over de ‘rovende en overlastgevende asielzoekers’ gaat de gemeente vandaag in overleg met het COA, het Openbaar Ministerie, de politie en de Dienst Terugkeer & Vertrek.

Een overzicht van de eerdere ongeregeldheden tot nu toe:

  • Maandag 31 april moest de politie met tientallen agenten uitrukken naar het azc omdat agenten bij een arrestatie wegens winkeldiefstal werden belemmerd in hun werk. Er werden acht arrestaties verricht. Ten minste één arrestant is volgens de woordvoerder alweer vrijgelaten.
  • In februari werd een man gearresteerd toen hij dreigde met een nepwapen. De politie deelde later een foto van het voorwerp op Twitter.

Verhaal gaat verder onder de afbeelding:

  • Een jaar eerder, in februari 2017, stak een 26-jarige Marokkaanse asielzoeker een Afghaan met een mes. Hij moest vier maanden de cel in, maar sloeg na zijn voorarrest op de vlucht.
  • In december 2017 raakte opnieuw een persoon gewond bij een steekpartij. De 15-jarige verdachte sloeg op de vlucht, maar werd opgepakt in Eindhoven.
  • In december 2016 vaardigde de burgemeester een noodbevel uit om de asielzoekers rond de jaarwisseling huisarrest te kunnen opleggen. Volgens hem waren er serieuze aanwijzingen dat een groep het feest wilde verstoren door aanranding en diefstal, zoals begin 2016 gebeurde in het Duitse Keulen.

COA heeft situatie niet meer in de hand

Heijmans vindt dat het COA de situatie in het azc niet meer in de hand heeft. Naast het geweld is er volgens hem sprake van drank- en drugsgebruik, intimidatie en diefstal. Omwonenden en andere vluchtelingen in het centrum  voelen zich volgens hem niet meer veilig. Zo worden Syrische vrouwen volgens Heijmans stelselmatig geterroriseerd door jonge mannen.

De Limburgse stad kampt al langer met problemen met vooral Noord-Afrikaanse asielzoekers. Volgens Heijmans zijn het economische migranten uit Libië, Algerije en Tunesië die nauwelijks kans maken op een verblijfsvergunning.

Lees ook: Juiste koers: asielzoekers terugsturen naar doorreisland

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.