Amsterdam

Opnieuw vandalisme tegen FvD: debatcentrum vernield

25 mei 2018

Het debatcentrum De Rode Hoed in Amsterdam is donderdagnacht vernield en beklad door vandalen. Daar is vrijdagavond een lezing van Forum voor Democratie (FvD) over de Brexit, genaamd de Renaissancelezing. Het vandalisme komt een dag na FvD-Kamervragen over ‘straffeloosheid’ na links-extremistische acties.

‘Geen fascisme’ en ‘Fuck FVD’ zijn in grote roze letters op de deuren van De Rode Hoed gespoten. Ook zijn de ruiten ingegooid, meldt de regionale zender AT5 vrijdagochtend. Volgens een woordvoerder van het debatcentrum is er alleen materiële schade omdat er niemand in het pand was. De politie doet momenteel onderzoek. Schoonmakers hebben de roze verf al verwijderd.

Eerder al ‘tegenacties’ aangekondigd bij ‘fascistische lezing’

Zelfbenoemde ‘antifascisten’ hebben de vernieling vrijdagochtend opgeëist. ‘Dit is bedoeld als boodschap naar de Rode Hoed en alle andere plekken die Forum voor Democratie of andere extreemrechtse/fascistische groepen een podium bieden,’ schrijft IndyMedia op zijn site. Dat is naar eigen zeggen een ‘Vrij Media Centrum’.

Eerder deze week waren al acties aangekondigd tegen de FvD-lezing, die wordt uitgesproken door de Conservatieve Britse europarlementariër Daniel Hannan. Zo plaatste IndyMedia,  woensdag op zijn site een oproep om de lezing te verstoren: ‘Fascisme moet je smoren voordat het de kans heeft tot volle bloei te komen. Onder andere door het zo ontoegankelijk mogelijk te maken.’ Lezers worden aangespoord tot ‘tegenacties’, waarna het bericht wordt afgesloten met ‘FCK FVD’.

Lees verder onder de afbeelding

Demonstratie FvD-lezing Facebook
Het Facebookbericht op de pagina Socialisme.nu

Een van die tegenacties is een zogenoemde lawaaidemonstratie, die op de Facebookpagina Socialisme.nu staat aangekondigd onder de naam ‘Geen renaissance van de haat’, door ‘Bezorgde Amsterdammers’. Opmerkelijk genoeg telt het evenement online nul aanwezigen en zijn nul mensen erin geïnteresseerd. Of de aankondigingen verband houden met het vandalisme van donderdagnacht, is niet bekend.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Huis Baudet werd afgelopen jaar beklad

FvD-lijsttrekker Baudet reageert op Twitter op het nieuws: hij spreekt van een ‘mooie kans voor het OM om te laten zien dat ze extreem links nu wél willen aanpakken’, verwijzend naar een donderdag verschenen WODC-rapport. Daarin concluderen onderzoekers dat extreem-linkse activisten die de wet overtreden meestal onbestraft blijven.

Een voorbeeld daarvan is de eerdere bekladding van de voordeur van het huis van Baudet in Amsterdam (in september afgelopen jaar). Een groep die zichzelf Radicaal Anarchistisch Feministisch Front noemt, eiste het vandalisme op.

Van tweederde van de 27 in kaart gebrachte groeperingen is volgens de onderzoekers van het WODC – dat werkt in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid – niet vast te stellen hoe vaak zij de wet overtreden. Dit omdat sommige extremistische acties niet worden opgeëist of omdat de overheid samen met de slachtoffers besluit om er ‘geen ruchtbaarheid aan te geven’. Het rapport geeft geen compleet beeld van de daadwerkelijke grootte en impact van extreem-links activisme, aldus het WODC. Dat concludeert dan ook dat de acties meestal niet leiden tot strafrechtelijk onderzoek en vervolging, ‘wat een zekere mate van straffeloosheid impliceert’.

Kamervragen Baudet en Hiddema over ‘links-extremistische terreur’

Donderdag stelden de twee FvD-Kamerleden Baudet en Theo Hiddema Kamervragen over ‘”straffeloosheid” van links-extremistische terreur’ naar aanleiding van de berichtgeving van Elsevier Weekblad. Ze willen van minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA) en de minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker (VVD) weten ‘wat ze van plan zijn te doen’ aan het feit dat extreem-linkse activisten vaak wegkomen met het overtreden van de wet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.