Brussel

Polen en Hongarije slachtoffer verdeling EU-subsidie

29 mei 2018

De Europese Commissie presenteert dinsdag een verdeelsleutel voor de nieuwe langetermijnbegroting. Ten opzichte van de vorige begroting zijn er opmerkelijke verschillen. Zuid-Europa krijgt een groter deel van de EU-subsidies. Dit gaat ten koste van Centraal-Europa.

Dat meldt de Volkskrant. De verdeelsleutel van de Europese Commissie is mede gebaseerd op verwachte economische groei. En arme landen krijgen meer subsidie dan rijke landen. Ook heeft Brussel dit keer rekening gehouden met de hoeveelheid immigranten die een land de afgelopen jaren heeft opgenomen. Omdat Polen en Hongarije nauwelijks immigranten hebben opgenomen – sterker nog, de Hongaarse premier Viktor Orbán vindt het tegengaan van migratie een van de belangrijkste taken van zijn regering – krijgen ze nu minder subsidie.

Deze verdeelsleutel is de eerste aanzet tot harde onderhandelingen over de nieuwe langetermijnbegroting. Die begroting geldt voor de periode 2021-2027. In 2020 moet er overeenstemming over zijn.

Hongarije levert het meeste in

Hongarije is de grootste verliezer. Brussel wil het land 24 procent minder EU-subsidies geven. Dit geldt ook voor Litouwen, Estland, Tsjechië en Malta. Polen gaat er 23 procent op achteruit, maar blijft wel de grootste ontvanger van subsidie. Ook Duitsland krijgt minder geld uit Brussel, 15,7 miljard in plaats van 19,8 miljard, een verschil van 21 procent.

Voor Nederland, België, Zweden, Oostenrijk, Luxemburg en Denemarken heeft de nieuwe verdeelsleutel waarschijnlijk geen invloed. De grootste winnaars zijn Italië, Griekenland, Bulgarije en Roemenië. De laatste twee krijgen als armste EU-landen een steuntje in de rug, en gaan er 8 procent op vooruit. Griekenland krijgt er ook 8 procent bij, Italië 6 procent.

EU is vaak soepel. Waarom niet met Polen? Dit schreef Jelte Wiersma over de artikel 7-procedure Afbeeldingsresultaat voor jelte wiersma

Tijdens een eerdere presentatie van de langetermijnbegroting, stelde de Europese Commissie voor om de EU-subsidies te koppelen aan de rechtsstatelijkheid van lidstaten. Hoewel de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker benadrukte dat de maatregel niet is gericht tegen specifieke landen, is het duidelijk dat vooral Polen en Hongarije zich aangesproken moeten voelen. Eind 2017 begon de Europese Commissie een Artikel 7-procedure tegen Polen. Deze strafmaatregel kan uiteindelijk leiden tot het verlies van stemrecht in de Europese Raad, het besluitvormende orgaan van de Europese Unie. Een commissie van het Europees Parlement adviseerde een soortgelijke stap tegen Hongarije.

‘Protesterende lidstaten bewijzen dat maatregel nodig is’

‘Lidstaten die protesteren, geven eigenlijk toe dat ze de onafhankelijkheid van hun rechtsstaat niet kunnen garanderen,’ zegt de Tsjechische EU-Commissaris van Justitie Vera Jourová tegen nieuwssite Politico. Volgens haar is het plan nodig omdat EU-subsidies ‘heel slechte mensen’ kunnen aantrekken.

Subsidie in ruil voor rechtsstaat: zo ziet EU-plan eruit

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.