Begroting Premium Corner

Regeren is lastig tijdens voorspoed

Door Eric Vrijsen - 09 mei 2018

De schatkist is goed gevuld en de economie bloeit. Rutte III strooit met beloftes zonder zich te bekommeren over de rekening. Sterker nog, met wensdenken wordt gedaan alsof de plannen geld opleveren. Hoe zo’n Binnenhof-sprookje werkt, illustreert de fiscaal vriendelijke leasefiets.

Op maandag 11 december houdt D66-Kamerlid Matthijs Sienot tijdens een debat over verkeers­infrastructuur een pleidooi voor de leasefiets. Er rijden 700.000 leaseauto’s, maar er zijn slechts enkele duizenden leasefietsen. Dit moet dus fiscaal worden gestimuleerd.

Praktisch voor niks

Lees ook de mening van Syp Wynia: D66 vormt een risico voor kabinet-Rutte IIID66

Dat is precies het voorstel van de rijwielhandelaren verenigd in de BOVAG, maar dat zegt Sienot er niet bij. Het plan voorziet in 4 procent bijtelling over de cataloguswaarde. Stel dat zo’n fiets 2.000 euro kost, dan mag de werkgever hem gratis aan een personeelslid beschikbaar stellen en die moet dan 80 euro (4 procent) bij zijn belastbaar jaarinkomen optellen. Per saldo kost zo’n splinternieuwe e-bike dan vier tientjes belasting per jaar. Dat is praktisch voor niks.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.