In memoriam

Schrijfster Renate Dorrestein (64) overleden

Door Matthijs van Schie - 06 mei 2018

Schrijfster en journalist Renate Dorrestein is vrijdagavond 4 mei op 64-jarige leeftijd overleden in haar woning in Aerdenhout. Dat maakte haar uitgeverij Podium zondag bekend. Dorrestein overleed aan de gevolgen van slokdarmkanker.

Dorrestein was al enige tijd ziek. In september 2017 maakte ze daar zelf melding van. Ze wilde zich niet laten opereren aan de ongeneeslijke vorm van slokdarmkanker.

De afgelopen weken promootte Dorrestein haar literaire autobiografie Dagelijks werk, in de wetenschap dat ze nog maar kort te leven had. In 1993 kreeg zij de Annie Romeinprijs voor haar oeuvre, een prijs die in 2008 werd hernoemd tot Opzij Literatuurprijs. Romans van Dorrestein, waaronder Een sterke man (1994) en Een hart van steen (1998), werden genomineerd voor respectievelijk de Libris Literatuurprijs en de publieksprijs van dagblad Trouw.

In 2002 werd Zonder genade genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. Dorrestein schreef ook het Boekenweekgeschenk van 1997, Want dit is mijn lichaam, en het Boekenweekessay van 2008: Laat me niet alleen. In veertien landen, waaronder Amerika en Japan, is vertaald werk van Dorrestein verschenen. Twee jaar geleden recenseerde Elsevier Weekblad haar roman Zeven soorten honger.

‘Nederlandse literatuur verliest een van haar meest gedreven en beste schrijvers’

Volgens haar uitgeverij Podium verliest de Nederlandse literatuur ‘een van haar meest gedreven en beste schrijvers, al zullen haar romans nog langdurig voortleven’.

In het komende nummer van Elsevier Weekblad is een ode te lezen aan het proza van Dorrestein, dat iets typisch vrouwelijks heeft. Lees die hier.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.