Europese Unie Premium Corner

Bedrijfsleven wil terugkeer van de Benelux

Door Carla Joosten - 15 mei 2018

Samenwerkingsverband België, Nederland en Luxemburg wordt zestig jaar. Het bedrijfsleven eist meer actie.

Samen te gast op hetzelfde evenement zijn ze zelden, maar dinsdag 5 juni is het zover. Koning ­Filip van België, groothertog Henri van Luxemburg en koning Willem-Alexander luisteren het zestigjarige ­jubileum van de Benelux op.

‘Proeftuin’ van de Europese Unie

De drie staatshoofden moeten in Brussel bezegelen dat de zestigjarige Unie nog altijd springlevend is en nog altijd dient als ‘proeftuin’ van de Europese Unie (EU). De samenwerking in de Benelux diende immers als voorbeeld voor die in de latere EU.

In 1948 al verdwenen in wat nu de Benelux heet de invoerrechten en sinds de komst van de Benelux Economische Unie in 1958 is er vrij verkeer van goederen, personen, kapitaal en diensten tussen de drie landen. ‘Vrijheden’ die de Europese Unie veel later invoerde.

Verbindingen tussen de drie landen hapert

Toch wordt dit rijke stukje van Europa zelden als één geheel gezien. Bestuurders en politici weten het en vergaderen wat af, maar burgers ontgaat het. Hoezo Benelux? De trein van Amsterdam naar Brussel rijdt de laatste jaren minder vaak dan enkele jaren geleden. En deze zogeheten Benelux-trein gaat niet eens naar Luxemburg. Geen reclame voor de jarige.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.