Oostvaardersplassen

Vandalen knippen hek open: herten op snelweg afgeschoten

20 mei 2018

Staatsbosbeheer heeft zondagmiddag drie edelherten afgeschoten die op de snelweg A6 tussen Lelystad en Almere liepen. De dieren waren ontsnapt uit de Oostvaardersplassen. Activisten hadden de nacht ervoor op 21 plaatsen het hek rond het natuurgebied opengeknipt.

De activisten waren het gebied binnengedrongen om balen hooi in de Oostvaardersplassen te verspreiden. Door de openingen in de hekken konden de dieren echter de snelweg op lopen. Die moest zondagochtend enige tijd worden afgesloten omdat de herten het verkeer in gevaar brachten, aldus Omroep Flevoland. Ook zou brand zijn gesticht bij uitzichtpunt Grote Praambult. Minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen (VVD) noemt de actie ‘waanzin’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Woordvoerder: verdoven was niet mogelijk, afschieten noodzakelijk

Woordvoerder Joke Bijl van Staatsbosbeheer laat weten dat het hek op 21 plaatsen is doorgeknipt. ‘De hindes waren enorm gestrest en waren een gevaar het verkeer. Het was niet mogelijk ze te verdoven. Ze moesten daarom worden afgeschoten. Waarschijnlijk waren de vrouwtjes ook nog drachtig.’

Actievoerders demonstreren al maanden tegen het beleid van Staatsbosbeheer in de Oostvaardersplassen. De afgelopen winter zijn ruim 3.000 grote grazers verhongerd door voedselgebrek.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Sinds 5 mei worden de grazers niet meer bijgevoerd, er is nu voedsel genoeg

Staatsbosbeheer zwichtte in maart alsnog voor de, soms intimiderende, demonstranten, en besloot de edelherten, konikpaarden en heckrunderen tot 19 april bij te voeren. De provincie Flevoland verlengde die termijn tot 5 mei. Eind april werd het bijvoeren al afgebouwd, omdat de grote grazers steeds meer konden eten van vers groen in het natuurgebied.

Onafhankelijke dierenartsen stelden op 9 mei vast dat bijvoeren niet meer nodig is, omdat er meer dan genoeg voedsel is voor de dieren. De commissie-Van Geel, die door Gedeputeerde Staten van Flevoland was gevraagd een toekomstvisie op te stellen voor het natuurgebied, adviseerde vorige maand om dit jaar een kleine duizend edelherten af te schieten.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Lees de analyse van Rob Ramaker: Nog veel obstakels voor afschieten edelherten

De komende maanden besluit de provincie hoe het verder moet met het beheer van de Oostvaardersplassen. Staatsbosbeheer wijst de actievoerders erop dat ze inspraak hebben bij dit democratische proces. Wie vannacht het hek hebben doorgeknipt en of zij worden vervolgd, is niet duidelijk.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.