Amsterdam

‘Burgermoeder’ Halsema gemengd onthaald

Door Fleur Verbeek - 28 juni 2018

Oud-GroenLinksleider en voormalig Kamerlid Femke Halsema (52) wordt de nieuwe burgemeester van Amsterdam. De Amsterdamse gemeenteraad droeg haar woensdagavond voor na een urenlange vergadering achter gesloten deuren. Halsema wordt naar verwachting in de zomer geïnstalleerd.

Elsevier Weekblad maakt een overzicht van de eerste reacties.

Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs (D66) vindt het ‘mooi nieuws’ dat Amsterdam voor het eerst een vrouw als burgemeester krijgt.

Haar partijgenoot in de Tweede Kamer Jan Paternotte, die tot vorig jaar zelf in de Amsterdamse gemeenteraad zat, vindt dat ook: ‘Prachtig, voor het eerst een burgermoeder. Amsterdam, gefeliciteerd!’

GroenLinks-leider Jesse Klaver noemt Halsema, die van 2002 tot 2010 fractievoorzitter van GroenLinks was, een ‘krachtig boegbeeld’. Ook Lodewijk Asscher (PvdA) feliciteerde haar snel via Twitter. ‘Gefeliciteerd en heel veel succes met je werk voor ons mooie Amsterdam.’

Jesse Klaver

Lees ook deze column van Ron Kosterman over hoe GroenLinks het in Amsterdam verziekt: Hoe GroenLinks mij de stad uit wil treiteren

Pauline Krikke (VVD), burgemeester van Den Haag, verwelkomt Halsema als collega. ‘Ik ken Femke als een fijn mens, iemand die zeer betrokken is bij wat ze doet. Ik weet zeker dat ze zich met hart en ziel zal inzetten voor Amsterdam. En het is een mooie bijkomstigheid dat straks van de burgemeesters van de vier grote steden er twee vrouw zijn. Dat mag ook wel anno 2018.’

Waarnemend burgemeester van Amsterdam Jozias van Aartsen (VVD): ‘Ik feliciteer mijn oud-collega Femke Halsema met het besluit van de gemeenteraad. En wens haar veel wijsheid toe, maar ook veel plezier in haar werk. Het is een buitengewone eer en voorrecht om deze heel bijzondere stad en de Amsterdammers te mogen dienen.’

‘Ik weet niet of mensen hier blij mee zijn’

Maar niet iedereen is positief. Annabel Nanninga, fractievoorzitter Forum voor Democratie Amsterdam: ‘Haar sekse vind ik ontzettend oninteressant. Ik weet niet of de mensen in de stad hier blij mee zijn, we gaan het er gewoon mee doen de komende jaren. (…) Ik vind het niet evenwichtig, maar het is een keuze van de raad. Als je de raad en het college en de burgemeesterspost bij elkaar neemt, ik zeg uitdrukkelijk niet expliciet iets over de burgemeester hiermee, dan is dat uit balans naar mijn mening. We gaan constructief oppositie voeren en laten zien wat er mis kan gaan met een extreemlinks college.’

Op twitter pleit Nanninga voor de gekozen burgemeester.

Schrijver en columnist Leon de Winter vermoedt doorgestoken kaart.

Elsevier Weekblad-journalist Syp Wynia wijst op haar banden met de PvdA, al is Halsema de eerste niet-PvdA burgemeester van de stad sinds 1946.

De PvdA Amsterdam is dan ook tevreden met de uitslag. ‘Wij zijn blij met de voordracht van Femke Halsema. De eerste vrouwelijke burgemeester van onze stad!’, staat op twitter.

Wat vindt de nieuwe burgemeester er zelf van?

‘Het is een groot voorrecht om mijn stadgenoten de komende jaren in deze rol te mogen dienen. Met alles wat ik kan bieden zal ik me inspannen om burgemeester van alle Amsterdammers te zijn,’ reageerde Halsema op haar voordracht.

Het kandidaatschap van Halsema lekte officieel nooit uit, maar haar naam werd wel meerdere keren genoemd. Dat ze terugkeert in de politiek, is opvallend, omdat ze in haar biografie Pluche uit 2016 nog in alle toonaarden ontkent dat ze terug zal keren in de politiek.

‘Ik ga niet in de wachtkamer zitten van het politieke bestuur om na een paar jaar weer tevoorschijn te komen en een Senaatszetel te beklimmen of een burgemeestersketting om te hangen. Nee, het afscheid van de politiek is definitief.’

Weerstand vooraf

Over het gebrek aan (gemeentelijke) bestuurservaring van Halsema bestond vooraf twijfel, zowel binnen als buiten de gemeenteraad. Zo werd zelfs een petitie ‘Houd Halsema uit de Stopera’ in het leven geroepen, die bijna 7.400 keer werd ondertekend.

‘Amsterdam heeft behoefte aan een burgemeester die ballen toont en zijn/haar stad weer aantrekkelijk maakt,’ schrijft een ondertekenaar. ‘Halsema is totaal niet een persoon die mensen verbindt zoals Van der Laan wel deed,’ vindt een ander.

CV Femke Halsema

Studie

1993 Master criminologie aan de Universiteit van Utrecht

 

Werkervaring

2017 – nu     Voorzitter van Aidsfonds/Stopaidsnow

2015- nu      Produceert voor de NTR een documentaire over de ontwikkeling van terrorisme in de laatste jaren (wordt uitgezonden in 2018)

2011- nu      Voorzitter raad van commissarissen van WPG Uitgevers, onder meer verantwoordelijk voor De Bezige Bij en het uitgeven van Vrij Nederland en Voetbal International

2011 – 2017  Bestuursvoorzitter Stichting Vluchteling

2016             Publiceert politieke memoires: Pluche

2012 – 2014 Voorzitter van de raad van advies van de ASN Bank

2002 – 2011 Fractievoorzitter GroenLinks

1998 – 2011 Tweede Kamerlid GroenLinks

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.