Coalities Premium Corner

Links domineert in colleges vier grote steden

Alleen in Den Haag en Rotterdam gaat VVD meebesturen. In Rotterdam komt er waarschijnlijk een ‘middencoalitie’ van VVD, D66, GroenLinks, PvdA, CDA en ChristenUnie-SGP, nu de grootste partij – Leefbaar – buiten de boot valt.

Een vergelijkbare situatie leek zich voor te doen in Den Haag, waar nieuwkomer Groep de Mos van ex-PVV’er Richard de Mos de grootste werd, vóór VVD, D66 en GroenLinks. Maar ondanks grote onderlinge verschillen slaagde formateur Edith Schippers (VVD) erin om een coalitie te smeden met de grootste partij erbij. ‘Een megaprestatie,’ noemde Schippers het akkoord zelf op 29 mei. ‘Niet knetterrechts, niet knetterlinks,’ vatte ze het samen.

‘Kneiterlinks’ akkoord

Minder afstand was er te overbruggen in Amsterdam. Daar was het al direct na de verkiezingen duidelijk dat linkse partijen, onder aanvoering van de grote winnaar GroenLinks, de dienst zouden uitmaken. GroenLinks-lijsttrekker Rutger Groot Wassink presenteerde op 24 mei vol trots een ‘kneiterlinks’ akkoord samen met D66, PvdA en SP. Opvallend, aangezien GroenLinks dan wel van zes naar tien zetels was gegaan, maar de overige drie partijen leverden flink wat zetels in. PvdA en SP halveerden, D66 ging van veertien naar acht zetels.

Ook geen coalitieperikelen in Utrecht, waar GroenLinks de grootste werd en met D66 terugkeert in het college. De ChristenUnie helpt de twee aan een meerderheid. VVD-leider Dimitri Gilissen had graag mee willen doen, maar werd naar eigen zeggen buiten de deur gehouden. ‘Als je als D66 streeft naar een coalitie door het midden en in één week tijd voor een links college met de Bijbel gaat, kijk ik daarvan op.’ Zoals verwacht presenteerden de drie partijen een ultralinks akkoord, met duurzaamheid boven aan de agenda.

Dit zijn de nieuwe colleges van de vier grote steden

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 8 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 8 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.