Meningokokken

Onduidelijkheid rond vaccin meningokokken

06 juni 2018

Door de forse stijging van het aantal patiënten met meningokokken, groeit de interesse in het vaccin. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) kunnen mensen zich bij centra voor reizigersvaccinaties of de huisarts laten vaccineren. Maar die wijzen vooral naar elkaar.

Volgens de cijfers van het RIVM zijn alleen al dit jaar 57 patiënten besmet met de meningokok-bacterie type W, die tot 2015 in Nederland nauwelijks voorkwam. Inmiddels zijn er 11 patiënten overleden, veel anderen hebben blijvende schade aan hersenen of ledematen overgehouden.

Is Nederland voorbereid op meningokokken?
Lees hier verder

Om een uitbraak tegen te gaan, worden dit jaar kinderen van 14 maanden oud en tieners van 14 jaar gevaccineerd. Door hen te vaccineren, wordt het snelst resultaat geboekt in het terugdringen van de verspreiding van het virus. Hetzelfde gebeurde rond 2002, toen variant C werd teruggedrongen.

Wie hierbuiten valt, maar toch zo’n inenting wil, kan deze volgens het RIVM op eigen kosten (zo’n 60 euro) krijgen via de GGD, particuliere bureaus voor reizigersvaccinaties, of de huisarts.

Mondjesmaat beschikbaar

Maar een blik op sociale media leert dat er veel onduidelijkheid is. Het vaccin is slechts mondjesmaat beschikbaar omdat er net in Groot-Brittannië een grote vaccinatiecampagne is geweest.

Huisartsen kunnen het niet bij de apotheek bestellen. Enkele lokale GGD-afdelingen houden belangstellenden voor dat de vaccins enkel zijn voorbehouden aan moslims die binnenkort deelnemen aan de jaarlijkse hajj in Mekka. Wie zich niet vaccineert, krijgt namelijk van de Saoedische overheid geen visum.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Andere GGD-afdelingen, waaronder Amsterdam, verstrekken het vaccin aan iedereen die erom vraagt – ook aan mensen die niet naar Mekka gaan.

Jonger dan 14 maanden? Geen vaccin

Daarnaast weigeren de afdelingen Reizigersvaccinaties van de GGD baby’s jonger dan 14 maanden te vaccineren. Volgens het RIVM moeten zij dit wel doen. Maar naar eigen zeggen doen ze dit niet omdat er al een tekort aan vaccins is en baby’s drie keer moeten worden gevaccineerd.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bovendien krijgen baby’s straks de vaccinatie van het Rijksvaccinatieprogramma wanneer zij 14 maanden oud zijn, en zouden zij slechts een minimaal risico lopen omdat zij nog niet zoveel in contact staan met leeftijdsgenoten. Particuliere bureaus, zoals Vaccinaties Op Reis, vaccineren wel baby’s jonger dan 14 maanden, maar rekenen hogere kosten dan de GGD.

Doolhof

De kans op een besmetting met meningokokken is nog steeds klein: slechts één op een miljoen. Maar wie besluit zich (op eigen kosten) alsnog te laten vaccineren, moet hopen op tijd de weg te vinden in het doolhof tussen huisarts en GGD – en het vaccin te krijgen voordat het écht op is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.