Enschede Premium Corner

Ook na protest wordt universiteit Engelstalig

Door Rob Ramaker - 04 juni 2018

De Universiteit Twente is grotendeels ­Engelstalig. Ook na protest staat ze achter die keuze.

Het is nauwelijks te merken dat hoogleraar software­betrouwbaarheid Marieke Huisman (45) haar college voor het eerst in het Engels geeft. Met dia’s vol computercodes legt ze soepel uit hoe programmeurs een computer meerdere taken tegelijk laten uitvoeren. De ruim dertig studenten uit Nederland, Sri Lanka, Rusland en Roemenië luisteren gedwee.

De vereniging Beter Onderwijs Nederland (BON) sleept de Universiteit Maastricht en Universiteit Twente voor de rechter. Sterk staat BON niet.

Het Engels won de afgelopen jaren flink terrein op de Universiteit Twente (UT) en andere universiteiten. Waren het voorheen vooral masteropleidingen die overschakelden, nu kiezen ook bachelors voor Engels.

Taalniveau van docenten verschilt sterk

Het maakt Huisman niet uit in welke taal ze college geeft. ‘Nederlands is mijn moedertaal, maar als ik mijn onderzoek in het buitenland presenteer, gaat dat ook in het Engels.’ Net als vakliteratuur en gesprekken met veel collega’s. Voor jargon als operator, compiler en threading bestaat niet eens een courante vertaling.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.