Den Haag

VVD, PVV en SP torpederen MeToo-onderzoek op het Binnenhof

Door Elif Isitman - 09 juni 2018

Er komt toch geen onderzoek in de Tweede Kamer naar seksuele intimidatie onder Kamerleden en hun medewerkers. Een ‘groot deel van de fracties’ wil niet deelnemen aan een dergelijk onderzoek.

Het onderzoek gaat zich nu alleen richten op ambtenaren. De Kamer gaat hen ondervragen of ze te maken hebben gehad met ongewenst seksueel gedrag op de werkvloer.

Onderzoek opgestart na MeToo-affaire bij GroenLinks

In februari kondigde Kamervoorzitter Khadija Arib aan een onderzoek te willen naar #MeToo op het Binnenhof. NRC lukte het na lang zoeken eindelijk een geval van #MeToo in Den Haag te vinden.

GroenLinks bleek een woordvoerder te hebben ontslagen. Hij zou na het kerstdiner in december een stagiaire hebben gezoend en betast, terwijl zij hem duidelijk had gemaakt dat zij daar niet van gediend was.

Liever eigen onderzoek dan onderzoek door Kamer

Vrijdag berichtte NRC dat het onderzoek van de baan was, en de Kamer bevestigt dit zaterdag. Vooral de partijen VVD, PVV en SP willen er niet aan.

VVD en SP zouden liever zelf navraag doen bij hun fractiepersoneel. Het argument zou zijn dat werknemers niet in dienst zijn van de Kamer, maar van de fractie. De PVV zei in februari al de aandacht voor MeToo overtrokken te vinden.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.