Criminaliteit

Misdaad teistert Amsterdam, stad eist extra agenten

14 juli 2018

D66, VVD, CDA en ChristenUnie in Amsterdam roepen het kabinet op om vijfhonderd extra agenten beschikbaar te stellen voor in de hoofdstad. Dat is volgens de lokale fractievoorzitters nodig om Amsterdam, waar de criminaliteit de laatste tijd hoogtij viert, veiliger te maken. De oproep past bij een van de belangrijkste opgaven die de nieuwe burgemeester Femke Halsema donderdag bij haar beëdiging aanhaalde: het bestrijden van de georganiseerde misdaad.

Hoewel van de vier partijen alleen D66 onderdeel is van het Amsterdamse stadsbestuur, sluiten ook de lokale fracties van de VVD, CDA en ChristenUnie zich bij de oproep aan omdat hun partijen het kabinet vormen. Onder anderen Jozias van Aartsen (VVD), die donderdag afscheid nam als waarnemend burgemeester, had diverse keren tevergeefs bij het kabinet gepleit voor meer agenten, zei hij.

CDA’er Boomsma: Voorkomen dat drugsmaffia nog meer vrij spel krijgt

Bij een eerdere herverdeling kreeg Amsterdam er 60 agenten bij. Veel te weinig, zegt VVD-leider Eric van den Burg, die onlangs afzwaaide als wethouder, tegen De Telegraaf. ‘Ik pleit niet voor een herverdeling.’ Hij vindt dat extra agenten ook in andere delen van Nederland geen kwaad kunnen, maar dat er vooral in de hoofdstad een flink tekort aan blauw op straat bestaat.

ChristenUnie-leider Don Ceder en D66-wethouder Reinier van Dantzig zijn het daarmee eens. ‘Het inwoner- en toeristenaantal neemt ieder jaar toe en het aantal politieagenten nauwelijks,’ zegt laatstgenoemde tegen de krant. ‘Vergismoorden en hondsbrutale liquidaties zijn het gevolg van niets ontziend ganggeweld.’ CDA-fractievoorzitter Diederik Boomsma richt zich tot partijgenoot en Justitieminister Ferdinand Grapperhaus: ‘Extra agenten en rechercheurs zijn absoluut cruciaal om te voorkomen dat de drugsmaffia terrein wint en nog meer vrij spel krijgt.’

Liquidatiepoging in De Pijp, wel witte Volkswagen Caddy gevonden

De afgelopen dagen was het weer onrustig in Amsterdam. Donderdagavond raakten drie personen (zwaar)gewond bij een liquidatiepoging in de wijk De Pijp, die plaatshad bij de koffiezaak Today. Burgemeester Femke Halsema liet die sluiten. Vrijdag deed de politie ook een inval bij een shishalounge in Amsterdam-Oost, en arresteerde de politie twee Serviërs op verdenking van betrokkenheid bij een drugsgerelateerde moordaanslag in de buurt Slotervaart, gepleegd in maart. In een huis in Zuid vonden agenten liefst 1,5 miljoen euro in cash.

Er zijn nog geen verdachten aangehouden voor de schietpartij in De Pijp, al heeft de politie vastgesteld dat er minimaal twee daders zijn. Ook werd in de nacht van donderdag op vrijdag langs de Stadionkade een uitgebrande witte Volkswagen Caddy gevonden, die de daders vermoedelijk gebruikten als vluchtauto. Voor de aanslag op de redactie van De Telegraaf, tweeënhalve week geleden, werd ook al een witte Caddy gebruikt.

Halsema bij beëdiging: Aanpak criminaliteit belangrijkste opgave

Toen Halsema donderdag werd beëdigd als burgemeester, erkende ze dat het aanpakken van zware criminaliteit in Amsterdam een van haar belangrijkste opgaven is. Ze haalde de moord aan op de 17-jarige Mohammed Bouchikhi, die in januari werd doodgeschoten in een buurthuis. ‘De kogels waren niet voor hem bedoeld,’ aldus Halsema. ‘De zware criminaliteit en drugshandel rukken op en ondermijnen de vrede in de gemeenschap.’

Ook aftredend burgemeester Van Aartsen drukte Halsema in zijn afscheidsspeech op het hart verder te gaan met de strijd tegen misdaad. ‘Wat als de lifestyle van de een bijdraagt aan de dood van de ander?’ aldus Van Aartsen. ‘Geen groter schrikbeeld voor een burgemeester, dan dat we onze kinderen niet meer kunnen beschermen.’ De promotieslogan van Amsterdam als ‘de stad waar alles kan’, klinkt volgens hem ‘heel zonnig, maar mij grijpt het inmiddels naar de keel’.

Nieuwe burgemeester wil ‘vrijheid alle Amsterdammers hoeden’

Het terugdringen van de misdaad ziet Halsema als onderdeel van het ‘hoeden van vrijheid voor alle Amsterdammers’. Ze stelde zichzelf drie doelen: de georganiseerde misdaad bestrijden, luisteren naar inwoners die zich ongehoord voelen, en garanderen dat elke Amsterdammer zich vrij kan uiten.

Ze gaf ook het voorbeeld van de drag queen Monique de la Fressange, die eind juni werd mishandeld na een optreden. ‘De komende jaren zult u mij altijd aan de zijde vinden van de mensen die vreedzaam het recht opeisen om anders te mogen zijn.’ Halsema zei verder te willen praten met inwoners die denken dat ze niet profiteren van de ‘vooruitgang’ in hun stad, zoals de Noord-Amsterdammers die buslijnen in hun buurt zien verdwijnen door de aanleg van de Noord-Zuidlijn.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Halsema ‘een beetje verdoofd’ na chaotische benoeming

De weg naar Halsema’s benoeming verliep verre van vlekkeloos. De vertrouwenscommissie die de benoeming leidt, heropende de sollicitatieprocedure omdat er te weinig geschikte kandidaten waren. Daarna werd er ook nog  naar De Telegraaf gelekt over de strikt geheime procedure. De commissie zou sterk verdeeld zijn geweest tussen Halsema en PvdA’er Caroline Gehrels, de voornaamste concurrent-kandidaat. Op 27 juni droeg de gemeenteraad Halsema voor als nieuwe burgemeester. Dat besluit werd vorige week door de ministerraad bekrachtigd.

Beoordeel Femke Halsema op haar daden, schreef Arthur van Leeuwen

Femke Halsema

In een interview met AT5 zei Halsema ‘een beetje verdoofd‘ te zijn, ‘maar ook opgetogen’. ‘De benoeming gaat al mijn fantasieën te boven van wat ik ooit dacht te kunnen worden.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.