Vaccinaties

Kinderen worden ingeënt tegen meningokokken: is Nederland voorbereid?

Door Matthijs van Schie - 17 juli 2018

Het kabinet wil volgend jaar nog eens 650.000 kinderen laten vaccineren tegen meningokokken, een bacterie die steeds vaker infecties veroorzaakt met ernstige gevolgen.

Staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis (ChristenUnie) heeft aangekondigd dat er een extra vaccinatieronde komt voor 650.000 kinderen die zijn geboren tussen 2001 en mei 2004, om infectie te voorkomen door meningokokken type W, die kan leiden tot hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging.

In september besloot het kabinet al om kinderen die veertien jaar worden de vaccinatie aan te bieden. Daarvoor komen ook veertien maanden oude baby’s in aanmerking. Die worden nu alleen nog ingeënt tegen type C van de bacterie.

Er worden steeds meer besmettingen met meningokokken type W geconstateerd. Vorig jaar was dat gemiddeld zes keer per maand, dit jaar gemiddeld tien keer per maand. Staatssecretaris Blokhuis streeft ernaar dat eind 2019 alle jongeren van veertien tot en met achttien jaar zijn ingeënt.

Vooral baby’s, tieners en ouderen kwetsbaar voor meningokokkenvirus

Eerder in Elsevier Weekblad:Onduidelijkheid rond vaccin meningokokken

De meningokokkenbacterie huist bij veel mensen in de neus- of keel zonder daar last te veroorzaken. Maar als de ziekteverwekker in het bloed terechtkomt, dreigen gevaarlijke aandoeningen. Vooral baby’s, tieners en ouderen zijn kwetsbaar. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn sinds oktober 2015 zeker 28 mensen overleden aan de gevolgen van meningokokken type W.

Lees ook dit commentaar van Bram Hahn: Tijd voor maatregelen tegen vaccinweigeraars

‘De kans om geïnfecteerd te raken met meningokokken type W is ondanks de groei heel erg klein, maar om erger te voorkomen moeten we ingrijpen,’ zegt Blokhuis. ‘Het is een vreselijke en destructieve ziekte. Daarom moeten we er alles aan doen om mensen zoveel mogelijk bescherming te bieden.’

Vorige maand bracht Maurits Terwindt de werking en gevolgen van de meningokokkenziekte in kaart. Lees in onderstaand artikel hoe de ziekte kan worden herkend, hoe die zich verspreidt en wat de risico’s zijn.

Is Nederland voorbereid op meningokokken?
Lees hier verder

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.