Den Haag

Wie zijn de ‘stijgers’ in de politiek, wie de ‘dalers’?

04 juli 2018

Met de traditionele Binnenhof Barbecue begint morgen, donderdag, officieus het Zomerreces van de Tweede Kamer. Elsevier Weekblad maakt na een reeks gesprekken met politieke insiders de balans op van de eerste acht maanden van het derde kabinet-Rutte. Wie zijn de ‘stijgers’ in politiek Den Haag, wie de ‘dalers’?

Wat doet de premier?

De VVD hoopt stilletjes op een vierde ambtstermijn voor minister-president Mark Rutte. ‘Brussel’ zal aan hem gaan trekken om eind volgend jaar voorzitter van de Europese Raad te worden, maar in zijn hart wil Rutte dat niet.

‘Hij geniet van de complexiteit van de Europese besluitvorming, maar hij houdt van elke straatsteen op het Haagse Binnenhof,’ zeggen vertrouwelingen van de VVD-leider.
Rutte heeft het in zijn derde kabinetsperiode desondanks niet makkelijk. ‘Bij de vierdaagse is de derde dag ook altijd het moeilijkst,’ zeggen intimi.

Inkijkje in machtsverhoudingen

Elsevier Weekblad consulteerde ruim 25 politieke insiders voor het jaarlijkse overzicht ‘Stijgers & Dalers in Den Haag’. Het onderzoek biedt een inkijkje in de machtsverhoudingen binnen de coalitie en in de krachten van de oppositie.

Veelzeggend zijn de bijnamen van sommige bewindslieden. Zo staan de beide ministers op het ministerie van Justitie, Ferdinand Grapperhaus (CDA) en Sander Dekker (VVD), in de wandelgangen bekend als ‘Hepi & Hepi’.

Minister Wouter Koolmees (D66) van Sociale Zaken is ‘Harry zonder Derrick’. Vicepremier Hugo de Jonge (CDA) heet inmiddels ‘Jannetje Plannetje’ en VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) is ‘Vrrroem van zichzelf’.

Lees hier het volledige artikel Stijgers & dalers in Den Haag, deze week in Elsevier Weekblad

Scheurtjes zichtbaar

Qua machtspositie torent premier Rutte boven iedereen uit, maar omdat ‘de eerste barstjes zichtbaar’ worden, zit hij volgens de meeste insiders niet meer op een stijgende lijn.

Cruciaal in deze coalitie zijn de vier fractieleiders: Klaas Dijkhoff (VVD), Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie). Zij leveren de 76 zetels in het parlement. Maar die nipte meerderheid dwingt hen zó intensief met elkaar te overleggen, dat ze min of meer uit beeld verdwijnen. Niettemin: ‘Zijn de vier fractieleiders het oneens met de vicepremiers, dan winnen de fractieleiders.’

Ollongren is in ogen insiders opvallende stijger

Opvallende stijger in het onderzoek van Elsevier Weekblad is vicepremier Kajsa Ollongren (D66) die weliswaar met enkele blunders begon en kritiek oogstte voor het afschaffen van het raadgevend referendum, maar die achter de coulissen geldt als doortastend. ‘Ze leek een gouden typetje. Die krasjes helpen haar.’ En: ‘Het departement van Binnenlandse Zaken bestaat weer.’

Messi van Den Haag

Opmerkelijke daler in de ogen van insiders is minister Wopke Hoekstra (CDA) van Financiën. Weliswaar kan hij ‘de Messi van Den Haag’ worden, maar hij ontpopt zich tot nu toe slechts als technisch vakminister en niet als een schatkistbewaarder die het complete veld overziet. Collega Wouter Koolmees van Sociale Zaken lijkt in de ministerraad soms die rol over te nemen.
Tot de stijgers behoren de nieuwkomers in de Kamer Thierry Baudet (FvD) en Farid Azarkan (DENK). Baudet weet als weinig anderen hoe hij via sociale media de achterban kan bereiken.

Azarkan behendiger dan Kuzu: dat wordt ruzie

Azarkan treedt tijdelijk op als fractieleider, omdat Tunahan Kuzu zich concentreert op de lokale opbouw van de nieuwe partij. Maar in de Tweede Kamer valt op dat Azarkan veel behendiger opereert en veel meer gedaan krijgt dan Kuzu. De insiders voorzien spanningen: ‘Azarkan heeft eraan geroken.’

De ruim 25 Haagse bronnen die voor dit onderzoek werden geconsulteerd, behoren tot VVD, CDA, D66, ChristenUnie, PVV, GroenLinks, SP en PvdA. Onder hen zijn bewindslieden, fractieleiders, volksvertegenwoordigers, spindoctors en lobbyisten. De gesprekken met de ingewijden duurden gemiddeld anderhalf tot twee uur.

 

Vanwege de grote hoeveelheid kwetsende reacties onder dit artikel is de mogelijkheid om te reageren uitgezet. Reageren blijft wel mogelijk op het Facebook-kanaal van Elsevier Weekblad.