media

DENK eist dat BNNVARA opnames over nepnieuwscampagne verwijdert

Door Elif Isitman - 01 augustus 2018

DENK eist dat BNNVARA geluidsopnames verwijdert die eerder in het geniep zijn opgenomen. Ook wil de partij dat verdere verspreiding ervan wordt verboden.

Die eis poneerden de advocaten van DENK woensdag tijdens een kort geding tegen BNNVARA. Eind juni kwam het nieuws over de nepnieuwscampagne naar buiten.

Banner werd wel getest, maar niet wijd verspreid

Het radioprogramma De Nieuws BV werkte eerder dit jaar aan een reportage over een nepnieuwscampagne van DENK, gericht tegen de PVV van Geert Wilders. Het ging onder meer om een neppe PVV-banner met de tekst ‘Na 15 maart gaan we Nederland zuiveren’, een dubieuze verwijzing naar de Holocaust. De banner werd online getest, maar is uiteindelijk niet breed verspreid. PVV-leider Wilders reageerde furieus en noemde de campagne ‘ronduit smerig’. Was het plan doorgezet, dan was DENK strafbaar geweest, zei hij. ‘Dat je hard campagne voert tegen elkaar, met stevige posters over elkaar, dat mag. Maar dat je net doet alsof je een andere partij bent, dat is valsheid in geschrifte, dat kan gewoon niet,’ aldus Wilders in juni.

Volgens De Nieuws BV  is Farid Azarkan, momenteel fractievoorzitter voor DENK in de Tweede Kamer en destijds campagneleider, zelf degene geweest die de banner liet ontwerpen. In de eerste weken van 2017 werden leden van de partij voorbereid op de uitvoering van de campagne. Het was de bedoeling dat de advertentie te zien zou zijn op onder meer de websites van De Telegraaf en nu.nl. Na overleg met het partijbestuur, Selcuk Öztürk en Tunahan Kuzu, is de campagne teruggetrokken.

Redacteuren hadden vermoeden dat DENK verhaal zou ontkennen

Redacteuren van De Nieuws BV spraken voor het verhaal met Azarkan. Dat gesprek namen ze op en gebruikten ze later om hun berichtgeving te onderbouwen, toen DENK kort voor de uitzending van de reportage beweerde dat hun verhaal niet klopte.

De advocaat van DENK betoogde woensdag dat de redacteuren met het opnemen van het gesprek en het naar buiten brengen van de opname de regels van de Tweede Kamer hebben geschonden. Ook had Azarkan aangegeven niet in te stemmen met een opname van het gesprek.

De BNNVARA-advocaten zeiden op hun beurt dat de redacteuren al een vermoeden hadden dat DENK het verhaal later zou proberen te ontkennen, en benadrukten dat de opname pas openbaar werd gemaakt toen dit ook echt gebeurde. ‘DENK dwong BNNVARA de opnamen te gebruiken om te bewijzen dat de banner wel door DENK was ontworpen,’ aldus een van de advocaten.

Het bestuur van de Tweede Kamer heeft bovendien met de zender gesproken en besloten geen sancties te heffen, aldus de advocaten. Fractievoorzitter Azarkan was zelf aanwezig bij de zitting en nam op het einde ook het woord. Volgens hem kan het verstrekkende gevolgen hebben als de rechter BNNVARA in het gelijk stelt.

Azarkan dreigt niet meer met media te praten

‘Mijn vertrouwen is fundamenteel geschaad,’ zei Azarkan woensdag. Hij voegde eraan toe zelfs te overwegen geen journalisten meer te woord te staan.

De partij van Azarkan heeft sowieso een moeizame relatie met de pers. DENK staat onder media bekend als een partij die journalisten het werken zeer lastig maakt. Zo werden verslaggevers van bepaalde media eerder zonder reden geweerd van DENK-evenementen, krijgen hoofdredacties boze mails, worden omroepen die voor de partij onwelgevallige geluiden laten horen, geboycot, en wordt er in sommige gevallen gedreigd met een gang naar de Raad voor de Journalistiek en een plek op de ‘zwarte lijst van journalisten’ die de partij zou hanteren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.