Immigratie

Een op vijf Syriërs te radicaal voor asiel in Nederland

29 augustus 2018

Van de vijf Syriërs die via de Turkije-deal in Nederland worden voorgedragen voor asielopvang, valt er één af omdat hij of zij er te extremistische ideeën op na houdt of  denkbeelden heeft die niet in lijn zijn met die van de Nederlandse maatschappij.

Dit zegt landelijk portefeuillehouder vreemdelingenzaken en migratiecriminaliteit bij de politie Paul van Musscher woensdag in de Volkskrant.

De UNHCR, de vluchtelingenorganisatie bij de Verenigde Naties (VN), draagt Syriërs voor die in aanmerking komen voor Nederlands asiel. Dit zijn meestal de meest laagopgeleide, kwetsbare en ongezonde migranten, meldde Der Spiegel al in 2016. Vervolgens toetst de politie of kandidaten een gevaar zijn voor de openbare orde. Immigratiedienst IND checkt daarna of iemand niet betrokken is bij oorlogsmisdaden of een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid. Het COA, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, voert dan in de ambassade in Ankara nog een gesprek over het leven in Nederland.

Geen kinderen in gemengde klas

Als een Syriër aangeeft dat hij zijn kinderen per se niet in een gemengde klas wil hebben of zijn kinderen niet mogen zwemmen met anderen, dan is dat genoeg reden om een kandidaat te weigeren, volgens Van Musscher. Uiteindelijk valt op deze manier 20 procent af. Een woordvoerder van de UNHCR bevestigt in de krant dat hieronder veel mensen zijn met conservatieve denkbeelden. Een deel trekt zichzelf terug na uitleg over de gelijkheid tussen mannen en vrouwen in Nederland.

De Europese Unie en Turkije spraken in maart 2016 af dat alle migranten die aankomen in Griekenland, mogen worden teruggestuurd. Voor iedere teruggenomen migrant zou Europa een Syrische vluchteling naar de Europese Unie laten overkomen. Voor de opvang van de ruim 3,6 miljoen vluchtelingen in Turkije betaalt de Unie in ruil 1,5 miljard per jaar.

Lees ook: Hoe immigratie in Australië wél goed uitpakt

Nederland betaalt 50 miljoen voor deal

Er zijn al zo’n 15.000 Syriërs opgenomen door de EU. Van alle lidstaten hebben Nederland en Duitsland relatief de grootste bijdrage geleverd aan het opnemen van Syriërs via deze route. Vorig jaar kwamen er 2.100 Syriërs rechtstreeks naar Nederland, dit jaar zijn dat er 288.

Het aantal bootmigranten vanuit Turkije is sinds het sluiten van de deal enorm gedaald en wordt door veel leiders als een succes gezien. Premier Mark Rutte (VVD) ziet de deal met Ankara als een voorbeeld om soortgelijke afspraken te maken met landen in Afrika.

In juni van dit jaar besloot de EU de migrantendeal met Turkije te verlengen. Hiervoor maakt ze zoals eerder afgesproken 3 miljard euro vrij voor dit en volgend jaar. Van Nederland wordt een kleine 50 miljoen euro verwacht. Dat geld komt uit de begroting van D66-minister Sigrid Kaag van Ontwikkelingssamenwerking.

Lees ook: Steeds meer migranten vinden hun weg naar Europa via Spanje

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.